Milyen az ideális kelet-európai munkavállaló?

Az elmúlt napok híradásaiból és hivatalos megszólalásaiból kirajzolódó "ideális kelet-európai munkavállaló" képét festette le a szabad munkavállalásról rendezett kedd délutáni plenáris vitában elhangzott felszólalásában Göncz Kinga. A szocialista EP-képviselő szerint azt fogadják szívesen Nyugat-Európában, aki sokat dolgozik, minimálbért keres és csöndben tűri, ha segélyturistának nevezik. "Mi kelet-európaiak nem ehhez az Európai Unióhoz csatlakoztunk" - fejtette ki.

"A jó kelet-európai munkavállaló dolgozik, amennyit bír, ha kell, több műszakban, szigorúan minimálbérért, se többért, se kevesebbért, hogy se szociális dömpinget ne okozzon, se extra kiadást a munkaadójának. Minden munkát elvégez, amit a helyiek nem tudnak, vagy nem akarnak elvégezni, gondozza a nyugat-európaiak idős szüleit, neveli a gyerekeit, ápolja őket magukat, ha betegek".
 
"A jó kelet-európai munkavállaló a családját hátrahagyja, nem terheli meg velük a fogadó ország oktatási és egészségügyi ellátó rendszerét. A jó kelet-európai munkavállaló a gyerekei után nem igényel családi pótlékot, és ha beteg, nem megy orvoshoz. A fizetését sem utalja haza, hanem helyben elkölti az egészet, hadd nőjön a belső fogyasztás".
 
"A jó kelet-európai munkavállaló munkásszállón vagy elhagyott barakkban lakik, mert nem akarja bővíteni a keresletet, és ezzel fölverni a bérlakások amúgy is magas árát".
 
"A jó kelet-európai munkavállaló csendben tűri, ha segélyturistának, ingyenélőnek vagy olyan, nem kívánatos személynek titulálják, aki miatt romlik a bűnözési statisztika. A jó kelet-európai munkavállaló hazamegy, ha hazaküldik, és visszajön, ha hívják".
 
"Az ideális kelet-európai azonban nem is munkavállaló. Hanem milliárdos üzletember, az se baj, ha a vagyona eredete nem teljesen tiszta. Ő állampolgárságot és szabad mozgási lehetőséget kap".
 
"Ez azonban nem a szolidaritás, a közös értékek Európája. Mi, kelet-európaiak, nem ehhez csatlakoztunk" - fejezte be felszólalását Göncz Kinga.