mszp.hu | Belföld
2022. június 23. 18:04

Milyen elvek szerint alkotná meg egy szociáldemokrata kormány Magyarország költségvetését?

Milyen elvek szerint alkotná meg egy szociáldemokrata kormány Magyarország költségvetését?
Mi, szocialisták, konkrét javaslatokat tettünk a kormány elé a 2023-as költségvetési tervezethez az emberek érdekében.
  • Senki ne legyen szegény azért, mert beteg, és senki ne legyen beteg azért, mert szegény!

Növelnénk az egészségügyi költségvetést, hogy fokozatosan elérjük az uniós átlagot. Átfogóan és igazságosan növelnénk minden egészségügyi dolgozó bérét, hogy annak vásárlóereje 2024-re elérje az uniós átlagot.

  • Az oktatás egyaránt szolgálja az egyéni és a közösségi célokat, valamint az oktatási egyenlőtlenségek, a szociális szelekció csökkentését.

6-6,5%-ra növelnénk a közoktatás GDP-arányos költségvetését, csökkentenénk a pedagógusok kötelező óraszámát és a pedagógusbéreket felzárkóztatnánk a diplomás átlagbérekhez. Olyan bérrendszert vezetnénk be, amely ösztönöz a pedagógus pálya választására. Megszüntetnénk a különbségeket a közoktatási intézmények finanszírozásában, a felsőoktatás költségvetését a GDP 1 százalékára emelnénk.

  • A mai nyugdíjasok érdekében azonnali korrekciót vezetnénk be. Mert az idősek felé a tiszteletet és megbecsülést a szavakon kívül más, kézzelfogható módon is ki kell fejezni!

2023 januárjától bevezetnénk az évi nyugdíjemelés vegyes indexálását, amely az infláció mellett figyelembe venné a nettó keresetek növekedését is. Biztosítanánk, hogy a teljes jogú öregségi nyugdíjminimum 2023-tól érje el az adott évi nettó minimálbér felét. Lefelé rugalmassá tennénk az öregségi nyugdíjkorhatárt, visszaépítenénk a járulékplafont.

  • Garantálnánk a megélhetési minimumot mindenkinek! Azok kapjanak több segítséget, akiknek arra nagyobb szükségük van, és minden gyermek egyforma eséllyel induljon az életben!

Radikálisan emelnénk az anyasági támogatást, megdupláznánk a családi pótlék, a GYES, a GYET összegét, biztosítva értékállóságukat. Kiegészítő családi pótlékot vezetnénk be, hogy minden adókedvezményre jogosult család hozzájusson a gyermekenkénti támogatáshoz. Az álláskeresők a bérük 60%-át kitevő, de legalább a létminimumot elérő támogatást kapnának 9 hónapon át. A fiataloknak segítséget adnánk az önálló felnőtt életkezdéshez, a generáción belüli és generációk közötti vagyoni egyenlőtlenség mérsékléséhez, és bevezetnénk a minimumörökség intézményét.

  • Gondoskodnánk arról, hogy ne fázzon senki!

Sávos árrendszert vezetnénk be a közműhasználatra, és széles körű energiahatékonysági, lakásfelújítási támogatási programot indítanánk, jelentősen csökkentve a szegény háztartások rezsiköltségeit, és ösztönözve a megújuló energiaforrások lakossági felhasználását.

  • A megélhetést biztosító, igazságos bérpolitikát vezetnénk be.

Adómentes lenne a minimálbér, és a minimálbér másfélszereséig a jelenleginél kisebb adó terhelné a fizetéseket. Így több pénzt vinne haza a munkavállaló. Kezdeményeznénk, hogy maximalizálják a vállalatokon belüli bérkülönbségeket és a cégvezetők bónuszát, s hogy vállalatok nyereségének egy részét egyenlően osszák fel a mindenkori munkavállalók között. Ágazati-szakmai illetményrendszereket alakítanánk ki.

  • Visszaadnánk a helyi közösségek, az önkormányzatok szabadságát.

Újra önkormányzati bevétel lenne a helyi iparűzési adó és a gépjárműadó. Az üzemanyag után beszedett jövedéki adó 20%-a és a területükön képződő személyi jövedelemadó 20%-a is az önkormányzatokat illetné meg, mert pénz nélkül nincs önállóság.

Ha a kormány végre az emberek érdekében akar cselekedni, akkor együttműködik ezek elfogadásában.

Kapcsolódó párttagok