Észak Online
2012. április 06. 09:12

Milyen ember költözzön a Sándor-palotába?

Ne pártkatona, mert ezzel egyszer már megégette magát Orbán Viktor. Az MSZP várja az emberek javaslatait.

Állampolgári javaslatokat, véleményeket vár az MSZP arra, hogy milyen karakterű köztársasági elnököt válasszon Schmitt Pál utódjául az Országgyűlés – áll a párt közleményében.

Mint írják, a párt összesíti az e témában telefonon (06-1-222-6797) és e-mailben ( [email protected]) érkező véleményeket, majd az összegzést még a jelölési folyamat ideje alatt nyilvánosságra hozzák.

Magával a Schmitt-üggyel, illetve az elnökválasztással kapcsolatban egyébként Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP alelnöke is kifejtette a véleményét csütörtökön, Miskolcon. Elmondta: teljesen egyértelmű, hogy Schmitt Pál nem lemondott, hanem lemondatták, „a becsületes és tisztességes emberek hangja le tudta győzni a becstelenséget". Ez is azt bizonyítja, hogy az Orbán-rendszer legyőzhető, összefogással és kellő elszántsággal. Megítélése szerint az egész ügy elkerülhető lett volna, ha Orbán Viktor 2010-ben kellő körültekintéssel választja ki a köztársasági elnök személyét.

Az MSZP alelnöke reméli, hogy a Fidesz elnöke tanult a hibából, a mostani vereségéből és ezúttal nem „narancsos pártkatonát" jelöl a tisztségre. A jelek viszont nem erre mutatnak, hiszen a hírek szerint Kövér Lászlótól kezdve Áder Jánosig bármelyik aktív fideszes politikus elfoglalhatja a Sándor-palotát. A legjobb Gúr Nándor szerint az lenne, ha az államfőt az emberek közvetlenül választanák, hiszen – mint fogalmazott – „a nép összességében nyilvánvalóan bölcsebb, mint Orbán Viktor".

Amíg viszont ennek nincsenek meg a feltételei, addig is demokratikusabbá kellene tenni legalább a jelölés folyamatát. Ma ugyanis az a helyzet, hogy a parlamentben a demokratikus ellenzék önmagában még jelöltet sem tud állítani: korábban 50 országgyűlési képviselő jelölhetett elnököt, az új alaptörvény óta viszont 78. A határt azért emelte fel a Fidesz, hogy a jelenlegi parlamenti erőviszonyok mellett a Fidesz, vagy a Jobbik képviselői nélkül a valóban ellenzéki pártoknak esélyük se legyen beleszólni a döntéshozatalba.