mszp.hu | Belföld
2024. február 09. 10:14

Milyen hatással lesz Novák Katalin kegyelme a hasonló bűncselekmények áldozataira?

Milyen hatással lesz Novák Katalin kegyelme a hasonló bűncselekmények áldozataira?
Dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője írásbeli kérdést nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszterhez. Az MSZP országgyűlési képviselője arra keresi a választ, milyen hatással van a pedofil, és ahhoz hasonló bűncselekmények felderítésére, ha az áldozatoknak attól kell félniük, hogy a köztársasági elnök kegyelemben részesíti az elkövetőket, akik így később visszatérhetnek és bosszút állhatnak rajtuk. Ugyan Orbán Viktor bejelentette, hogy alkotmánymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy a jövőben ne részesülhessen elnöki kegyelemben az, aki kiskorú gyermekek sérelmére bűncselekményeket követett el, a közfelháborodást kiváltó kegyelemre nézve a jövőbeni szigorítás visszamenőleges hatállyal már nem érvényesíthető.

Az MSZP épp ezért kezdeményezte parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, amely mind a konkrét eset feltárására, mind a kegyelmezési és a miniszteri ellenjegyzés gyakorlatának kivizsgálására irányul, csak így érhető el ugyanis társadalmi megnyugvás.

Korábban a belügyminiszter úgy nyilatkozott, “Magyarország alapértékeivel nem összeegyeztethető az, hogy magyar állampolgárok a kizsákmányolás bármely formájának vagy kiskorúak a gyermekprostitúció áldozatává váljanak. A gyermekek szexuális célú kizsákmányolása semmilyen formában nem elfogadható”. Ez dr. Tóth Bertalan szerint vitathatatlan, a gyermekek semmilyen formájú kizsákmányolása sem maradhat büntetlenül.

Az MSZP országgyűlési képviselője szerint éppen emiatt érthetetlen Novák Katalin köztársasági elnöki kegyelme a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének. A férfit korábban azért ítélték el, mivel fedezni próbálta pedofil főnökét úgy, hogy a gyermekotthonban élő, rábízott gyerekeket vesztegetni, kényszeríteni próbálta. Kiemelendő, hogy az elnöki kegyelem a foglalkozástól való eltiltásra és a büntetett előélethez fűződő hátrányokra is kiterjed. Magyarul az illető minden további nélkül visszamehet gyermekek közé dolgozni.

Dr. Tóth Bertalan írásbeli kérdésében emlékeztetett, az igazgatóhelyettes kizsákmányoló magatartást is tanúsított annak érdekében, hogy főnöke pedofil bűncselekményeit titokban tartsa, mentse őt a felelősségre vonás alól. Az MSZP frakcióvezetője szerint Varga Judit döntése is érthetetlen, hiszen igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a kegyelmi kérelmet.

Minderre tekintettel a következőket kérdezte dr. Tóth Bertalan Pintér Sándortól:

  • Ön szerint milyen hatással van a pedofil és ahhoz valamilyen módon kapcsolódó bűncselekmények felderítésére, ha az áldozatoknak attól kell rettegniük, hogy a köztársasági elnök kegyelemben részesíti az elkövetőket, akik így visszatérhetnek és bosszút állhatnak rajtuk? 
  • Ön szerint morálisan és jogilag elfogadható-e a kegyelmi határozat meghozatala, illetve annak ellenjegyzése? 
  • Ön ellenjegyezné-e ezt a kegyelmi határozatot? 
  • Ön elfogadná-e, hogy a gyermekei olyan iskolába járjanak, amelynek igazgatóhelyetteséről tudja, hogy nemcsak, hogy nem jelenti fel a pedofíliát, hanem kifejezetten akadályozza annak felderítését? 

Kapcsolódó párttagok