2012. szeptember 07. 12:58

Milyen hatást gyakorol a válság Közép-Európára?

Milyen hatást gyakorol a gazdasági- és pénzügyi válság a közép-kelet-európai régió országaira?  Mennyiben változik a nők helyzete a térségben? – keresték a választ a dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő kezdeményezésére megrendezett regionális konferencia szakértői a horvátországi Korculán.

A horvátországi Korcula szigetén Gurmai Zita EP-képviselő, az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa (FEPS) alelnöke nyitotta meg a 45 év óta első Nyári Iskolát, amely a múltban Heller Ágnest es Konrád Györgyöt is tagjai között tudta. 2012-ben, a jelenkori kihívásokra válaszolva már „Nőjogi Nyári Egyetemnek" nevezik a horvátországi szellemi műhelyt, ahol az európai baloldali szervezetek képviselői és kutatók jelentek meg.
Beszédében Gurmai Zita elmondta: a FEPS kutatási programjában kiemelten foglakozik a közép-kelet-európai régióval. A Korculán tartott találkozó részét képezi annak a kutatási programnak is, amelyet a nemek közti egyenlőség javítása érdekében végeznek.

A nyári egyetemet a FEPS tengerentúli esélyegyenlőséggel foglalkozó szemináriuma előtt rendezték, lehetőséget adva az idén „Women up!” mottóval megrendezésre kerülő konferencia témáinak megvitatására.

„Nyilvánvaló, hogy Európában a feministáknak konzervatív ellenállással kell szembenézniük. Elsősorban a jobboldal dominanciájával kell megküzdenünk, de egyre erősödik a szélsőséges politikai erők támogatottsága, s ezzel veszélybe került a demokrácia, a szabadság és az alapvető jogok tiszteletben tartása. Ezen tendenciák hatására egyre inkább háttérbe szorulnak azok az erőfeszítések, amelyeket a szociáldemokraták eddig elértek ezen a területen” – fogalmazott Gurmai Zita.

„Számtalanszor hozom példának, hogy ahogy a demokrácia, úgy a nemek közti egyenlőség sincs kőbe vésve: minden nap meg kell harcolnunk érte!” – emelte ki az EP-képviselő.

A FEPS alelnöke beszélt továbbá a fiatalokat és a nőket súlyosabban érintő politikai és gazdasági válságról, amely jelenleg Európában uralkodik. Hozzátette: annak ellenére, hogy általában az európai uniós országokban nem mutatkozik különbség a pályakezdő férfiak és nők alkalmazásában, megfigyelhető, hogy a válság által mélyebben érintett országokban mérhetően magasabb a fiatal nők munkanélküliségének aránya.

„Elengedhetetlen, hogy a munkahelyek megteremtésekor a nőket is figyelembe vegyük. Igazából az lenne az ideális, ha a pályakezdő fiatalok egyenlő nemi eloszlásban kapnának esélyt a munkaerőpiacon. Ez volt az egyik elindító gondolata az Európai Szocialisták Pártjának ’A Te jövőd az én jövőm!’ elnevezésű kampányával. Újra fel kell tűrnünk az ingujjunkat, hogy fiatalok és idősebbek összefogva, együtt küzdjünk az esélyegyenlőségért”– zárta köszöntőjét a képviselő.