mszp.hu | Belföld
2023. november 07. 13:18

Milyen jogon kockáztatja titkolózásával a kormány emberek ezreinek az életét?

Milyen jogon kockáztatja titkolózásával a kormány emberek ezreinek az életét?
A kórházi fertőzésekről, a kormány ezzel kapcsolatos titkolózásáról, és a megoldási alternatívákról is beszélt Gurmai Zita országgyűlési képviselő, az MSZP frakcióvezető-helyettese a keddi napirend előtti felszólalásában.
„Mindenkinek joga van megóvni az életét és ebben nem akadályozhatja meg senki” – fogalmazott felszólalása elején Gurmai Zita. 
 
A kormány és a hatóságok nem hoznak nyilvánosságra olyan statisztikákat, amelyekből intézményekre lebontva meg lehetne tudni a kórházi fertőzések pontos számát, ráadásul az illetékes szakbizottságot és az ellenzéki képviselőket sem tájékoztatják a kérdéskörrel kapcsolatosan. 
Teljesen jogos igény, hogy mielőtt valaki kórházba kerül, szeretné tudni, hogy az adott intézményben milyen esély van a megfertőződésre, „ez szó szerint életbevágó információ, mivel a kórházi fertőzések jelentős számban halállal végződnek” – érvelt az MSZP országgyűlési képviselője. 
 
Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban egy nyilvános adatbázisban ellenőrizhető, hogy egy adott egészségügyi intézményben mennyi fertőződés történt, miközben hazánkban a betegek jelentős része belehal a kórházi fertőzésekbe, ráadásul a kormány titkolja a közvélemény elől, hogy milyen drámai a helyzet a kórházakban. 
 
„Ez egy cinikus, embertelen és életveszélyes struccpolitika” – érvelt az MSZP frakcióvezető-helyettese. 
 
Egy internetes hírportál cikksorozatot közölt a kórházi fertőzésekről, amely szerint a valós adatokhoz képest lényegesen több kórházi fertőzés történik. 
 
Nem azért kevés nálunk a hivatalos fertőzési statisztika, mert a helyzet olyan kiváló lenne, hanem a lényegesen kevesebb vizsgálat miatt sok fertőzés rejtve marad, tehát aki ilyen adatokra hivatkozik, az tudatosan félrevezeti a közvéleményt. 
 
Nem az orvosok és a nővérek a felelősek azért, hogy a fenntartó nem ad pénzt a fertőzések megelőzésére.
 
„Miért titkolják azt, hogy hány kórházi fertőzés van az egyes kórházakban? Miért nem teszik hozzáférhetővé ezeket az adatokat?” – tette fel a kérdést a kormánynak felszólalása végén Gurmai Zita. 

Kapcsolódó párttagok