mszp.hu | Belföld | Európai Unió
2019. április 11. 12:19

Milyen legyen a magyar euró?

Milyen legyen a magyar euró?
Az euró minél hamarabbi bevezetését eurótervezési pályázattal szeretné ösztönözni az MSZP. A nyertes Brüsszelbe utazhat.
Az MSZP-PM azt javasolja, hogy 2020-ban lépjen be az ország az euró bevezetésének előszobájába - jelentette be Tordai Bence (PM) csütörötökön Bárány Balázs solymári  önkormányzati képviselővel tartott sajtótájékoztatóján. A PM országgyűlési képviselője szerint azt kell eldönteni, az euró bevezetésével a “mageurópához” fogunk tartozni vagy a kontinens perifériájára kerülünk. “Hagyjuk-e, hogy Orbán Viktor tovább húzza ki Magyarországot Európából, vagy rögzítjük a helyét Európa centrumában?” Tordai idézte a Fidesz legutolsó 2009-es EU-programját, ami az euró minél hamarabbi bevezetését javasolta. Tordai az elemzők által prognosztizált gazdasági válságot is érvként hozta fel, amely a magyar gazdaságot kevésbé sújtaná, ha az ország az euróövezet tagja lenne, és egyúttal a fejlődést is segítené.
 
 
Bárány Balázs arról beszélt, az MSZP olyan Európáért küzd, ami a nagyvállalaltok és a tőke helyett az embereket képviseli.  Ezért javasolják az európai minimálbért, minimálnyugdíjat és családi pótlékot, továbbá az egységes 20 százalékos forgalmi adót.  “Az euró egy biztonsági pont, garancia arra, hogy hosszú távon is tagjai maradhassunk annak a közösségnek, ahová több mint ezer éve tartozni szeretnénk” - állapította meg. Hozzátette, Szlovénia 12 éve, Szlovákia 10 éve fizet euróval, Romániának már céldátuma van, miközben Magyarország ebben a kérdésben is lemarad a régió többi országához képest. Azt szeretnék, ha Magyarország is minél előbb csatlakozna az eurozónához. Ezt az MSZP azzal tudja most elősegíteni, hogy pályázatot ír ki a magyar euró megtervezésére. 
 
Április 26-ig várják a pályaműveket az [email protected] email címre. Bárki jelentkezhet, profik, amatőrök, civilek, fiatalok, idősek. A pályaműveket az MSZP majálisán állítják ki, a két legjobbról közönségszavaztok döntenek, a legjobbat szakmai zsűri választja ki.  A győztes kétszemélyes brüsszeli utazást nyer.
 

Kapcsolódó párttagok