Belpol / MSZP | Belföld
2022. január 24. 15:20

Mind a Fejér megyei, mind a többi önkormányzat forrásrendezésében a megoldás a kormányváltás

Mind a Fejér megyei, mind a többi önkormányzat forrásrendezésében a megoldás a kormányváltás
Lakhatási válság, óránként járó buszok, több éves várólisták, koldusbotra juttatott iskolák – ez a rettenetes eredménye a 12 éves fideszes kormányzásnak.

Öt éve nem adta oda a fideszes kormány a „Modern Városokban” leszerződött pénzeket, sőt, további 10 milliárdokat vont el – ez is oka a nap, mint nap érezhető súlyos lakhatási válságnak, az elmaradt közlekedési fejlesztéseknek és a nagyrészt összeomlott állami egészségügynek és oktatásnak. Ez önmagában elengedő ok a kormányváltásra – mondta az MSZP-s Márton Roland, az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje Fejér megye 1. számú országos egyéni választókerületében, hétfő reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

„2010-ben GDP arányosan kétszer ennyit költött Magyarország az önkormányzati szektorra – 12,5%-ot, most pedig alig 5,6%-ot –, tehát 50% a visszaesés. (…) Székesfehérvártól csak az elmúlt 3,5 évben 33 milliárd forintot vett el az Orbán-kormány. Ennek a legnagyobb tétele az a szolidaritási adó, amit a legnagyobb helyi adóbevétellel rendelkező önkormányzatoknak kell fizetniük a kormánynak”  – emlékeztetett Márton.

Rámutatott, nemcsak ezt a 33,5 milliárdot vonta el a kormány, hanem az öt évvel ezelőtt leszerződött „Modern Városok” pénzből sem fizetett ki egyetlen fillért sem. Így egyértelmű, hogy a fehérváriak többé nem hiszik el a jelenlegi kormánypártiak ígéret-cunamiját, sőt, egyetlen szavát sem, hanem ők és a többi választókerület is a jelenlegi demokratikus ellenzék, az Egységben Magyarország szövetségtől várhatják, hogy a sok éve húzódó térségbeli problémák megoldása végre elinduljon.

„A kormányváltás után helyre kell állítani a központi költségvetés és a kormány és az önkormányzatok viszonyát. A kormányváltás hozza az önkormányzatoknak a pénzt, hiszen az ellenzék képes arra, hogy azonnal rendezze az Európai Unióval a most gyűlölet- és uszításalapú ellenséges viszonyt, és akkor megnyílhatnak azok a források, amelyek most nem állnak rendelkezésére az országnak az uniós helyreállítási alapból, és ennek az önkormányzatoknak is haszonélvezőinek kell lenni ” – jelentette be.

A szocialista politikus kiemelte, az óriási bevétel-kieséseken túl az is tisztázatlan, hogy a jelenleg meglevő helyi adóbevételeket mire kell fordítania egy önkormányzatnak. Jól látható, hogy nem kellő mértékben fordítódnak a begyűlt pénzek a közszolgálatok színvonalára.

„10 év alatt egyetlen bérlakás nem épült Székesfehérváron, ennek köszönhető az, hogy egekben vannak a lakásbérleti árak. Példát is tudok mondani: egy panellakás az 160.000 + rezsi egy hónapra! A rezsi az 40.000, tehát önmagában egy pályakezdő fiatalnak 200.000 nettó már ki is esett a zsebéből” – szögezte le.

Elmondta, elégtelen a közösségi közlekedés is, hiszen Fehérváron 40 percenként – óránként járnak a buszjáratok. „Ez 2022-ben nem alternatíva a közlekedésre, ezért mindenkinek autóval kell járnia, ami amellett, hogy a budapestinél sokkal nagyobb dugók vannak egy 100.000-es városban, egy rendkívül költséges formája a közlekedésnek, hiszen autót kell fenntartani, és azt drága üzemanyaggal tankolni”.

Márton Roland hangsúlyozta, a másik két legnagyobb vesztese az elmúlt 10 évnek Székesfehérváron is az egészségügy és az oktatás. „Aki megbetegedik, (…) annak a pénztárcájába kell nyúlnia, ha gyorsan akar diagnózishoz, gyógyuláshoz jutni, és ugyanígy az oktatásban, hogyha a gyerekeinknek magas színvonalú tudást akarunk megvásárolni, azért most fizetni kell a magánoktatásban” .

Kapcsolódó párttagok