mszp.hu | Belföld | Nyugdíj
2023. február 08. 11:15

Minden egyes nyugdíjasnak legalább egymillió forinttal tartozik a kormány

Minden egyes nyugdíjasnak legalább egymillió forinttal tartozik a kormány
„Csak hogy megértsük: miközben egyik oldalról azt mondják, hogy majd 13. havi nyugdíjat fognak adni a nyugdíjasoknak, azt valójában azért adják oda, hogy utána legyen miből kifizetni a megemelt gázárakat” – önbeteljesítő jóslat Orbán Viktortól 2002. április 9-én.

13 év fideszes kormányzás után valóban ott tartunk, hogy a nyugdíjasok a 13. havi juttatásból kifizethetik az elmaradt rezsiszámlákat, így a kormány által megemelt gázszámlát is. Ráadásul a Fidesz által bevezetett inflációkövető nyugdíjszámítással a nyugdíjasok folyamatosan hiteleznek a kormánynak, és csak utólag kompenzálják őket. Ez történt januárban is, amikor 15%-os nyugdíjemelést kaptak, miközben a nyugdíjas infláció több mint 26%.

Meddig lehet még elvenni attól, akinek amúgy is kevés jut? 2011. és 2020. között nem kaptak a nyugdíjasok 13. havi juttatást, 2021-ben pedig csak 1 hetit adott nekik az Orbán-kormány. Csupán a választás előtt adtak ismét 13. havit. Ez azt jelenti, hogy minden egyes nyugdíjasnak legalább egymillió forinttal tartozik a Fidesz-kormány a majd' 11 éven át elmaradt 13. havi juttatás miatt.

A nyugdíjasok megbecsülése érdekében azok a juttatások működnek még ma is, amelyeket az MSZP-kormányok vezettek be: nyugdíjprémium, 13. havi nyugdíj és a 65 év felettieknek járó ingyenes tömegközlekedés. 

Míg 2010-ben a nyugdíjasok 4,5%-a élt a jövedelmi szegénységi küszöb alatt, addig mára ez az arány 13%-ra növekedett, ami több százezer nyugdíjast érint. Ezért mondja az MSZP, hogy szükség van az alacsony nyugdíjak felzárkóztatására, a minimális nyugdíj emelésére, valamint rezsikompenzációra a 100 ezer forintnál kisebb nyugdíjjal rendelkezők számára. 

MSZP