2012. január 18. 12:59

Minden héten csúcsot döntenek Orbánék – a benzinárban

A nemzetet nyomorba döntő Orbán-kormány dacos politikájával évente több tízezer forintot szed ki még a legalacsonyabb keresetű dolgozók zsebéből is. Az üzemanyagárak ugyanis nemcsak a közlekedésünk árát növelik, de minden fogyasztási cikk árába beépülnek, és számos szolgáltatás árát teszik még sokkal drágábbá. De az energia ára befolyásolja a családok rezsiköltségeinek jelentős részét kitevő fűtés, világítás gigantikus árát is.

A benzinár három fő tényezőtől függ:1. Az alapanyag beszerzési árától: a benzin, gázolaj alapanyagául szolgáló kőolaj hordónkénti ára most 110 dollár körül mozog. Mikor a fideszes politikusok ellenzékben sikítoztak, akkor 130-150 dollár között is volt a beszerzési ár.

2. A beszerzés során használt deviza forinthoz viszonyított árfolyamától: a beszerzés során használt valuta az amerikai dollár, amelynek a szocialista kormányzás alatti árfolyama jellemzően 181-195 Ft között volt, most viszont tartósan 240 forint körül van, tehát 20-30 százalékkal drágább. A kormány ”unortodox” szövetségkötési politikája (ti.: mindenkivel hadban áll), valamint a felelőtlen és kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája áll a forint gyengesége mögött. Orbán Viktor szóvivőjének szavait idézve: ”Kijelenthető, hogy az árfolyam gyengítését okozó kormányzati magatartás áll a benzin rendkívül magas árának hátterében.” Különösen nagy szerepe volt a forint gyengítésében az Orbán-Matolcsy páros mellett magának Szijjártó Péternek és Kósa Lajosnak is (2010. nyári felelőtlen vagy szándékos károkozást eredményező kijelentéseik.).

3. Az üzemanyagot terhelő adóktól, leginkább a jövedéki adó mértékétől: a termék árára rakódó adók mértékét a kormánytöbbség tudja meghatározni parlamenti döntései során. A fidesz ígéretei ellenére drasztikusan emelte az üzemanyagok jövedéki adóját, amelyre még később rárakódik az áfa is. A ”jövedéki adót csökkenteni csak akarni kell” - mondták anno a fideszesek ellenzékben. De tudjuk, hogy náluk az üléspont határozza meg az álláspontot, és a hatalom megszerzése érdekében bármilyen megtévesztésre, átverésre képesek, hiszen Orbán Viktor mondta: ”ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok” Hát, ez az.


Ezek alapján megállapítható, hogy Orbán Viktor és kormánya vagy szándékosan, vagy gondatlanságból, de komoly károkat okoz hazánk polgárai számára felelőtlen politikájával, értelmetlen bozótharcaival. Minden család több tízezer forintot veszít Orbánék áfa és jövedéki adó emelése, a közlekedést drágító és az átlagpolgár számára elérhető fogyasztási cikkek árának emelkedése miatt.

Arra szólítjuk fel Orbán Viktort, hogy haladéktalanul térjen vissza a gazdaságot és az árfolyamokat stabilizáló, ezáltal az energiaárakat csökkenteni képes felelős gazdaságpolitikához. Továbbá kíváncsian várjuk, hogy mikor nyújtják be, vagy mikor támogatják az MSZP által már benyújtott jövedékiadó-csökkentést célzó törvénymódosító indítványokat.

Török Zsolt,
szóvivő