mszp.hu | Belföld
2022. június 07. 23:18

Minden idők legnagyobb megszorítása a mostani

Minden idők legnagyobb megszorítása a mostani
„Minden idők legnagyobb megszorítása az, amit ez a kormány csinál” – jelentette ki Vajda Zoltán országgyűlési képviselő, az MSZP-frakció tagja, az ATV Start című műsorában kedden.

„Ez klasszikus megszorítás. Itt bűvészkedhetnek a szavakkal; (...) bődületes megszorítás, ami következik” – mondta a Parlament Költségvetési Bizottságának elnöke, hozzátéve: a megszorítást a lakosság fogja megfizetni, és az inflációt is növelni fogja.

Mint mondta, 2000 milliárd forintról van szó. 800 milliárd forint körül van, amit a kormány „extraprofit-adónak” nevez, de „ez nem extraprofit-adó, hanem mondjuk extra inflációs adó; vagy hívjuk úgy, hogy megszorítás.”

A tervezett nagyjából 1200 milliárd kiadáscsökkentés: beruházások elhalasztása vagy eltörlése akár évekre, pedig „klasszikus megszorítás”. Azt, hogy a kormány a minisztériumok költségvetését csökkentve, saját magán is spórolna, „első körben lehetne üdvözölni (...), de a minisztériumok és a kormány is mi magunk vagyunk” – mutatott rá.

A megszorító csomag nagyságrendjét azzal érzékeltette: az „nagyjából 15 Bokros-csomagról szól, tehát ha visszaemlékszünk, a Bokros-csomag (...) milyen fájdalmat okozott, ez annak a 15-szöröse, amiről beszélnek”.

A kisvállalkozók tételes adója, a kata tervezett változtatásáról Vajda azt mondta: még nem tudni, mit tervez a kormány, mindenesetre a Varga Mihály pénzügyminiszter által emlegetett „finomítás” általában „valamilyen drámai megszorítást is jelent”. Leszögezte: az adócsalást nem lehet támogatni.

Vajda a saját képviselői vagyonnyilatkozatába foglalt megjegyzésről, mely szerint csaknem 61 ezer forintos követelése van Mészáros Lőrinccel szemben, azt mondta: nemcsak ő követel 61 ezer forintot Mészárostól, hanem Mészáros minden magyar állampolgárnak tartozik ennyivel.

Mészáros „bődületes”, 600 ezer millió forintos vagyonát elosztva Magyarország lakosságával ugyanis ez a szám jön ki – magyarázta el.

 „Meggyőződésem az, hogy ennek jelentős részét az európai uniós és a magyar adófizetőktől vette el a túlárazott közbeszerzésekkel; (...) szerintem ő nem dolgozott meg érte” – mondta Vajda.

„Egy valamikori igazságtétel során ezt biztos, hogy valamilyen módon vissza kell követelnünk tőle” – jelentette ki.

Kapcsolódó párttagok