mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Nyugdíj
2021. július 14. 11:38

Minden idős ember kapjon annyi jövedelmet, amiből meg tud élni!

Minden idős ember kapjon annyi jövedelmet, amiből meg tud élni!
Minden idős ember kapjon annyi jövedelmet, amiből meg tud élni! Az MSZP számára ez elsődleges, mert „nem lehet elnézni azt, hogy százezrek élnek a létminimum alatt” – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, a Klubrádió Megbeszéljük! című műsorában kedden.

„Nekünk kiemelten fontos az idős emberekről szóló gondoskodás” – nyomatékosította a szocialisták társelnöke, közölve:kormányváltás esetén a nyugdíjasok biztos, hogy jobban fognak járni.

A szocialisták „nagyon-nagyon régi” javaslatát az úgynevezett svájci indexáláshoz való visszatérésre, vagyis hogy a nyugdíjemelés kiszámításánál ne csak az inflációt, hanem a béremelkedéseket is újra vegyék figyelembe, ugyan többször leszavazta a fideszes parlamenti többség, de a demokrata ellenzéki szövetség hat pártja befoglalta Közös Alap elnevezésű programjavaslatába – mondta.

Az MSZP javaslata ezen túlmegy: az alacsony nyugdíjak felzárkóztatását is célul tűzi.

„Mi azt mondjuk, hogy az inflációs emelést kapja meg minden nyugdíjas. De az afölötti /részt/, amit a béremelkedés hoz plusz emelést, (...) azt egyenlő összegben kapják meg a nyugdíjasok” – magyarázta el.

Ez az alacsony nyugdíjjal rendelkezők számára sokkal nagyobb segítséget jelent, ugyanakkor a magasabb nyugdíjjal rendelkezők is kapnak a béremeléshez kötött részből is.

„Nem kap senki sem kevesebbet, a mostani rendszerhez képest meg mindenki többet kap. (...) Mindenki jobban jár, de az alacsony nyugdíjak jobban fel tudnak zárkózni” – mondta.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely is zászlajára tűzte ezt a javaslatot, és több nyugdíjas szervezet is egyetért vele - jelentette ki.

Példaként említette, hogy a mostani fideszes, pusztán inflációkövető emelési módszerrel a 100 ezer forintos nyugdíj 3000 forinttal nő havonta, míg az MSZP módszere szerint 6600 forinttal.

Kiemelte: a csak inflációkövető emelés nem könnyíti meg a nyugdíjasok mindennapi megélhetését, hiszen az élelmiszerárak mindig magasabb arányban nőnek, mint az infláció, s ez különösen igaz a nyugdíjas fogyasztói kosárra. Közben a munkabérek sokkal többet emelkedtek az elmúlt években, mint az infláció.

Hozzátette: 450 000 nyugdíjas honfitársunk nyugdíja nem éri el a megélhetési minimumot, a 100 ezer forintot. „Ez tarthatatlan!” – jelentette ki.

A társelnök azt mondta: nyugdíjemelési javaslatuk 130-150 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek, a minimálbér adómentességére vonatkozó javaslatuk 200-250 milliárd forintba, és mindkettőt lehetne finanszírozni a költségvetésen belül, ha nem űrkutatásra, vadászkiállításra, stadionépítésre és propagandára költenék a pénzt.

„Ez nem okozna eladósodást. Egyszerűen csak az embereknek kellene a pénzt juttatni, nem a haveroknak, oligarcháknak. Ezt azonnal meg lehetne oldani” – jelentette ki.

Elmondta: ezrével érkeznek az észrevételek és javaslatok a társadalmi párbeszédre bocsátott Közös Alap elnevezésű ellenzéki programjavaslathoz magánszemélyektől, civil és szakmai szervezetektől; ezek áttekintését nagyon nagy, de örömteli feladatnak nevezte.

Mint mondta, minden észrevételért, javaslatért nagyon hálásak, mert ez azt jelenti, hogy nagyon sok embert foglalkoztat, mi történik majd a kormányváltás után, „nagyon-nagyon sok ember pedig elköteleződik amellett, hogy Magyarországon kormányváltásra és korszakváltásra van szükség”.

Kapcsolódó párttagok