Minden letelepedési kötvénnyel nyilvánosan el kell számolni, a pofátlan haszonra pedig 75 százalékos különadót kell kivetni!

Mivel a kormányzati adatok összevetése után úgy tűnik, 140 milliárd forint hiányzik a letelepedési kötvények bevételéből, ez megerősíti az MSZP tavaly benyújtott törvényjavaslatának jogosságát: a kötvényforgalmazó cégeket az adóhatóság közreműködésével azonnal és nyilvánosan el kell számoltatni, a pofátlanul magas haszonra pedig 75 százalékos különadót kell kivetni!

Mivel a bevételből hiányzó 140 milliárd forint bűncselekmény gyanúját veti fel, a magyar hatóságok kötelesek a lehető legkörültekintőbben és a legnagyobb átláthatóság mellett kinyomozni, hogy mi történt – ideértve a felelősök felkutatását és felelősségre vonását.

A magyar emberek biztonsága érdekében a hatóságoknak arra is választ kell adniuk, hogy ki az az 1671 külföldi személy, aki a gyanú szerint úgy kaphatott letelepedési engedélyt a Fidesz-kormánytól, hogy valójában nem vásárolt állampapírt. Kiket szabadított rá a saját zsebre mutyizó Fidesz a magyar emberekre minden kontroll nélkül?!

Az MSZP 2016 szeptemberében benyújtott törvényjavaslatában a letelepedési kötvények eltörlésén kívül az alábbiakat kezdeményezte:

  1. Valamennyi kötvényforgalmazó cég vezetője nyilvánosan számoljon el az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt, hány milliárd forintot kaszáltak Rogán Antal törvényének köszönhetően!
  2. A bizottság továbbítsa az elszámoltatás eredményét ellenőrzésre az adóhivatalnak, amely 30 napon belül tájékoztassa a bizottságot az általuk lefolytatott vizsgálat eredményéről!
  3. Ha az érintett cégekről kiderül, hogy offshore módon működve nem fizettek adót, a letelepedési kötvényből származó pofátlanul magas haszon 75 százalékát különadóként fizessék be a magyar államkasszába!

Harangozó Tamás
országgyűlési képviselő

Kapcsolódó párttagok