MTI/mszp.hu | Belföld | nácizmus emlékezés holokauszt
2013. április 15. 16:42

Minden magyar fiatal jusson el egyszer az auschwitz-birkenaui emlékhelyre!

Az MSZP határozati javaslatot nyújtott be a parlamentnek, kezdeményezve: a kormány készítsen országos programot arra, hogy minden, a közoktatásban tanuló magyar fiatal legalább egyszer, az állam támogatásával eljusson az auschwitz-birkenaui haláltábor helyén létrehozott emlékhelyre és múzeumba.

Az indítványt Tóbiás József frakcióvezető-helyettes, Lendvai Ildikó és Steiner Pál terjesztette be. Azt javasolják: a programot 2015-ig pályázati úton finanszírozzák, azután normatív módon támogassa az állam. Az előterjesztés felkéri a kabinetet, hogy június végéig tegyen javaslatot a szakmai és a finanszírozási háttér biztosításához szükséges jogszabályokra.

A szocialista politikusok indoklása szerint a nemzet felelőssége és erkölcsi kötelezettsége, hogy ne feledkezzen meg a náci vészkorszak idején meggyilkolt zsidó vallású magyar polgárokról, és azokról sem, akik életüket kockáztatva mentették az üldözötteket. Hozzátették: az állam feladata, hogy teljes intoleranciával lépjen fel az ordas eszmék mai követőivel szemben. A legfontosabb kötelezettség azonban az, hogy a jövő nemzedékek tudják, mi történt Auschwitzban és a pesti Duna-parton, és megvetéssel utasítsák el az antiszemitizmust, a rasszizmust és a kirekesztés minden formáját - áll az indoklásban.