mszp.hu | Belföld, Külföld | Egészségügy
2020. május 10. 10:29

Minden magyarnak jár az európai szintű egészségügyi ellátás!

Minden magyarnak jár az európai szintű egészségügyi ellátás!
Az Ipsos legfrissebb globális felmérése szerint a magyarok aggódnak legjobban az egészségügy helyzete miatt, míg a többi kéttucat vizsgált országban ez hátrébb szorult a listán, nálunk tíz emberből hatot határozottan nyugtalanít az egészségügy állapota.
Sajnos van is miért aggódnunk, az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index kimutatása szerint ugyanis Magyarország egyértelműen a sereghajtók közé tartozik az európai országok egészségügyét rangsoroló ranglistán: a 35 országot tartalmazó felsorolásban már csak Románia, Bulgária, Görögország és Litvánia van nálunk hátrébb.
 
Pedig a kormánypropaganda szerint Magyarország állítólag jobban teljesít. Lehet, hogy a milliókat kereső futballisták létszámában, valamint az egy fideszes rokonságra jutó magánkastélyok számában tényleg jobban teljesítünk, az egészségügy minőségi mutatóiban azonban egyre rosszabbul.
 
A narancsbuborékban élő kommentelők zsigeri támadásait megelőzve két dolgot mihamarabb rögzítsünk: egyfelől az egészségügy szervezése és működtetése kizárólagos tagállami hatáskör, vagyis amikor a kormányzat bűnbakot keres, csak magára tud mutogatni. Másfelől a Fidesz több mint tíz éve kormányoz alkotmányozó többséggel, vagyis minden eszköz a rendelkezésére állt és áll arra, hogy mindenki számára elérhető minőségi ellátást építsen ki, mégsem tette. Az öblös „elmúltnyolcévezés” tehát jelen esetben gyáva, pitiáner és hazug.
 
Nézzük, hogy áll az épp többfrontos harcot vívó magyar egészségügy tíz év stadion-kormányzás után. Ma többen halnak meg kórházi fertőzésekben Magyarországon, mint autóbalesetben. A 2010-es kormányváltás óta több mint 7000 orvos hagyta el Magyarországot, a szakmai szervezetek adatai szerint csaknem 25ezer ápoló hiányzik az egészségügyi ellátás rendszeréből.
 
A Fidesz hozzáállását mutatja, hogy az egészségügyi kiadások GDP-arányos értéke rég nem látott mélypontra esett, nemrég már csak 6,6 százalékos volt, ami jóval az uniós átlag alatt van. Hazánkban az egyik legmagasabb a zsebből fizetett közvetlen lakossági hozzájárulás aránya, ez majdnem az uniós átlag duplája.
 
Friss kimutatások szerint a magyar háztartások 43 százalékának, vagyis majdnem felének jelent legalább közepes szintű megterhelést az orvosi költségek finanszírozása. A magyar kormány ráadásul mocskos álszentséggel az egészségügyi dolgozók állami megbecsüléséről beszél, miközben az orvosok Ausztriában háromszor, Hollandiában kilencszer többet keresnek, de már Szlovákiában is dupláját kapják a magyarországi béreknek.
 
Amikor az MSZP ágazati minimálbér bevezetését szorgalmazta az egészségügyben, a Fidesz pökhendi módon csak elfordította a fejét; most, amikor a szakmai kamara javasol érdemi béremelést a frontvonalon harcolóknak, inkább Semjén Zsolt vadászkiállítására költenek a közös kasszából. Valami elképesztő ez a nárcisztikus felsőbbrendűség, ez a nemzeti máz mögé bújtatott rongyemberség.
 
Az egészségügy nemzeti prioritás kell legyen, olyan nemzetbiztonsági kérdés, amelyet a legfontosabb ágazatok egyikeként kell kezelni, nem pedig akkor, ha a focista diplomata útlevelek osztogatása, az oligarchák megetetése és a családi barátok kistafírozása után maradt még egy kis apró a persely alján.
 
Minden magyarnak jár az európai szintű egészségügyi ellátás, és ha ezt a magyar kormány valami felfoghatatlan, elkorcsosult logika mentén nem hajlandó biztosítani az embereknek, akkor más eszközökhöz kell nyúlnunk. Ideje, hogy európai minőségi minimum-követelmények legyenek az egészségügyi rendszerek működtetésében, olyan előírásokra és keretekre van szükség, amelyeket minden európai tagállamban biztosítani kell a polgároknak. Én ezen dolgozom, ez az én programom.
 
Büszke vagyok arra, hogy az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója a napokban bejelentette az „Európai Egészségügyi Unió” megalkotásáról szóló csomagját, benne az általam javasolt egészségügyi minimumok szükségességével. Hosszú menetelés vár még ránk a teljes megvalósításig, de az első lépéseket megtettük és megnyílt az út a méltóbb és biztonságosabb egészségügyi ellátás megteremtése előtt. Bízom benne, hogy ha már a Fidesz erre önmagától nem volt hajlandó, legalább nem fogja lassítani, vagy akadályozni ezt, a magyar emberek élete szempontjából is sorsfordító - európai programot.
 
A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszáznegyvenötödik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.
    
dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2020. május 10.

Kapcsolódó párttagok