mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. január 18. 14:38

Minden magyarnak jár az európai szintű egészségügyi ellátás!

Minden magyarnak jár az európai szintű egészségügyi ellátás!
Elfogadhatatlan, hogy a kormány az elmúlt tíz évben csaknem 10-szer annyival növelte a sportra fordított kiadásait, mint amennyivel az egészségügyre fordított költségeit – mondta hétfői online sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.

Emlékeztetett, újjá kell építeni a teljes egészségügyi rendszert, „mert csak akkor biztosítható a gyógyulás esélye mindenki számára, ha van elegendő orvos, ápoló és eszköz; ha rendelkezésre áll a tisztességes fizetéshez, az eszközök beszerzéséhez szükséges pénz; ha az ellátás megszervezéséért önálló minisztérium és kompetens kormánytag felel”.

A szocialista politikus szerint az egészségügy átalakítása nem várhat tovább, amint erre a koronavírus-járvány is rávilágított. „Az ellátó rendszer hiányosságai soha nem voltak ennyire egyértelműek” – mondta.

Bangóné reagált Orbán Viktor gyakran hangoztatott retorikájára, amely szerint „aki az egészségügyi rendszert bírálja, az valójában az egészségügyi dolgozókat bírálja”. Hangsúlyozta, az egészségügyi rendszert érintő ellenzéki kritikák „soha nem az egészségügyi dolgozóknak szólnak, hiszen csakis az ő kitartásuknak köszönhető, hogy a rendszer még nem omlott össze. Az egész ország és az MSZP is hálás a kitartásukért”. Hozzátette, az elmarasztalás a méltatlan körülményeknek szól, illetve az azokért felelős, az azokba dolgozókat és betegeket egyaránt belekényszerítő Orbán-kormánynak szól.

Hangsúlyozta, az elmúlt tíz év politikájának köszönhetően folyamatos forrás-elvonások történtek az egészségügy bizonyos területeiről, „miközben sportra, stadionokra jelentősen több pénzt fordított a kormány”.

„Míg 2011-ben a sportcélú kiadások 99,5 milliárdot tettek ki, 2019-ben ez az összeg már több mint 555 milliárd forint volt. A növekedés mértéke 458 százalékos volt, míg ezzel párhuzamosan az egészségügyi ráfordítások csak 49 százalékkal növekedtek” – hívta fel a figyelmet. Aláhúzta, „ez a politika emberéletekben mérhető ma Magyarországon”.

Emlékeztetett, 2020-ban 571 háziorvosi, 273 fogorvosi praxis maradt üresen Magyarországon. „Ez azt jelenti, hogy egymillió honfitársunk napi szinten nem fér hozzá az alapvető ellátáshoz, miközben óvatos becslések szerint 2300 milliárd forintot költöttek sportra” – mondta.

Bangóné kiemelte, egy tavaly decemberi közvélemény-kutatás válaszadóinak 88 százaléka támogatta, hogy a kormány sokkal több pénzt fordítson az egészségügyre, több mint kétharmaduk pedig szintén támogatta Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselőjének kezdeményezését, az európai egészségügyi unió megvalósulását, amelynek célja, hogy „felszámolja az egyenlőtlenségeket a tagállamok közegészségügyi rendszerei között” – mondta.

„Az MSZP egészségügyet érintő javaslatai, ahogyan eddig is, úgy a jövőben is a gyógyulás és a gyógyítás körülményeinek a javítását fogják szolgálni” – ígérte.

Kapcsolódó párttagok