mesterhazyattila.hu
2011. június 05. 04:13

Minden másként van

Mesterházy Attila írása a hét legfontosabb politikai eseményeiről.

Bacsó Péter feledhetetlen - és ismét egyre aktuálisabb - filmjében, A tanúban Bástya elvtárs oktatja az alattvalókat a szerénység fontosságára: "Szerénység, Virág, szerénység. Ha valamit szeretek magamban, az a szerénység".

Miről jutott ez eszembe? Erről: "Szerénység, szolgálat, visszafogottság és gyémántkeménységű eltökéltség." Orbán Viktor Bástya elvtárshoz hasonló "szerénységgel" értékelte saját kormányzását, s nem mulasztotta el ismét megrémíteni a választókat azzal, hogy még keményebb második évet helyezett kilátásba.

Ha valaki Magyarországon él és próbál megélni, akkor pontosan tudja, hogy a második Orbán-kormány mindennel vádolható, de szerénységgel és visszafogottsággal éppen nem. Amit pedig a miniszterelnök eltökéltségnek nevez, az a jogállam gátlástalan leépítésében és a nettó megfélemlítésben érhető tetten. Ha van kulcs az Orbán-kormány eddigi tevékenységének megfejtéséhez, akkor az az, hogy minden másképp van.
Minden kimondott szavuk az ellenkezőjét jelenti.

A szerénység jelentése: gőg. A visszafogottságé: gátlástalan nyomulás és arrogancia.

Nyugdíjügyben tapasztalhattuk, hogy a szabad választás - a magánnyugdíjpénztár és a társadalombiztosítás között - valójában kényszerítést és zsarolást jelent. Az adócsökkentés jelentése százezrek számára adóemelés. A családok fennen hirdetett támogatása elvonást hozott azoknak, akiknek létfontosságú a családi pótlék és a GYES szerény összege. Ezek ugyanis nem változtak, viszont az infláció növekedése miatt vesztettek értékükből. A "soha nem lesz megszorítás" típusú fogadkozások valósága egy kétezermilliárdos megszorító csomag. A Széll Kálmán Terv magyarul: Orbán-csomag.

A devizahitelesek "megmentése" egy évvel ezelőtt a forintot és a hiteleseket porba sújtó Kósa- és Szijjártó-féle nyilatkozatokkal kezdődött. A befektetők támogatása valójában különadó, "a pazarlás, az extraprofit és a spekuláció" elleni harc lex Járait és lex CBA-t jelent.

Az államadósság elleni küzdelem valódi jelentése 500 milliárdos lyuk ütése a költségvetésen az adórendszer igazságtalan átalakításával, majd újabb 500 milliárdos nettó adósságnövelés a MOL-részesedés megvásárlásával. A Valutaalap elleni szabadságharc "nagy sikere" az ő hitelükből történő részvényvásárlás.

A konzultáció jelentése diktátum, a vita jelentése diktátum, akárcsak a tárgyalásé. A diplomácia jelentése sértődés és sérelmi politika, a külkapcsolatok eredménye a bezárkózás. Az elszámoltatás jelentése üldözés, a korrupció elleni harc valódi tartalma osztogatás barátoknak, rokonoknak, üzletfeleknek.

Az alaptörvény jelentése a jogbiztonság felszámolása és a magánélet védelmének megszüntetése.

E gigantikus manipuláció ellen küzdenünk kell. Az igazságos társadalomért igaz szóval kell politizálnunk, hogy az embereknek legyen újra bizalmuk a politikában, a demokráciában, abban, hogy nem hálózhat be mindent a hazugság.

Ez a bizalom jelenti majd a kormányváltás alapját. E bizalomra kell ismét méltóvá válnia az MSZP-nek. Ezért dolgozunk.