MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | parlament
2015. március 23. 16:18

Minden vasárnap bukik a Fidesz - Országgyűlés

Vasárnapi zárva tartás, fideszes bankbotrány, Ságvári Gimnázium, elmaradó panelprogram, a kórházak adóssága. Ülésezett a parlament.

Lukács Zoltán a vasárnapi zárva tartásról szólva beszélt egy 2011-ben készített hatástanulmányról, amely szerint mintegy 20 ezren veszíthetik el az állásukat, a költségvetés pedig mintegy 50 milliárd forintot bukhat. Szólt a Quaestor vezetőjének "eltűnéséről" is és választ várt arra: voltak-e a kormányoldalon olyan szereplők, akik bennfentes információkkal rendelkeztek, és Tarsoly Csaba vajon ennek bizonyítékait tünteti-e most el.

Miért akarják megváltoztatni a Ságvári gimnázium nevét?

Szabó Sándor azt firtatta, miért, mikor és hogyan akarják megváltoztatni a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának nevét. Az ellenzéki képviselő szerint a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása egyfajta javaslatot jelent, a közterületek elnevezéséről szóló törvény pedig nem vonatkozik az oktatási intézményekre, azok elnevezéséről a miniszter dönthet. Szerinte a névváltoztatás kikényszerítése csupán erőfitogtatás lenne.

Miért mentették fel a Szabolcs megyei rendőrfőkapitányt?

Tukacs István arról érdeklődött, miért mentették fel indoklás nélkül a március 15-én magas kitüntetést kapott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrfőkapitányt. Az esetet gyanúsnak nevezte, és azt mondta, a helyi közösség kíváncsi és találgat.

Mi lesz a csókakői idősek otthona lakóival?

Önökben nem merülne fel a kétely?

Tervez a kormány újabb panelprogramot?

Kunhalmi Ágnes a Havanna lakótelepről hiányzó pályázatokról érdeklődött, ahol néhány tömb fel van újítva, de az épületek többsége rossz állapotú, beruházások nélkül az épületek továbbra is pazarlóan üzemeltethetők. Az energiahatékonysági felújításokat mellett érvelt, majd azt mondta: a kormány leállította ezeket a programokat. Tervezi-e a kormány újabb nagy volumenű panelprogram-pályázatot? - kérdezte.

Mikor készül el az Esztergom-Budapest vasútvonal?

Kiss László jelezte, hogy nem lát tisztán az Esztergom-Budapest vasútvonal felújításával kapcsolatban, ezért a vonal átadásáról, az óbudai vasútállomás és felüljáró felújításáról érdeklődött, és azt is kérdezte, mi az oka a késlekedésnek.

Hogyan védik meg az iskolákat a politikai befolyástól?

Kiss László arra várt választ: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) mit tesz annak érdekében, hogy megvédje az iskolákat a politikai befolyástól. Emlékeztetett, hogy mintegy 300 intézményt kértek fel arra, hogy vegyen részt "politikai színezetű" március 15-ei megemlékezésen. A váci polgármester iskolákat bíráló megnyilvánulását felháborítónak tartotta.

Hatásvizsgálat a vasárnapi zárva tartásról

Bangóné Borbély Ildikó szerint "előre megfontolt szándékkal, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett, nagy társadalmi kárt okozó gazemberség" a vasárnapi zárva tartás, amelyről egy felmérés kimutatta, hogy az emberek kétharmada nem támogatja, egy korábbi hatásvizsgálat pedig elbocsátásokról és költségvetési károkról számolt be azzal kapcsolatban. A jelenlegi intézkedést megalapozó tanulmányokat kérte számon.

Mi a helyzet a kórházak adósságával?

Szakács László arra hívta fel a figyelmet, hogy százmilliárd forintot is meghaladja az államháztartási szervek adóssága, miközben ennek rendezésére csak 60 milliárdot különítettek el. Hozzátette: csak az egészségügyi intézményeknek több mint 77 milliárd forintra lenne szükségük. 

Lábodi szarvasroham - újabb állatkínzás?

Lesz-e igazság Örkényben?