mszp.hu | Belföld
2023. november 27. 20:30

Mindenki beleszólhat a monetáris politikába?

Mindenki beleszólhat a monetáris politikába?
Az MNB monetáris politikáját ért vádakról, Parragh László kijelentéseiről, valamint a magyar gazdaság három meghatározó emberének személyeskedő vitájáról is beszélt Vajda Zoltán országgyűlési képviselő, a Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke hétfői parlamenti felszólásában.
Túlzás nélkül mondható, hogy hazánkban már mindenki ért a monetáris politikához, és sokan fontosnak is érzik, hogy véleményük a sajtóban is megjelenhessen – kezdte felszólalását Vajda Zoltán. 
 
A Monetáris Tanács döntése értelmében az alapkamat mértéke 11,5 százalékra változott, egyes „szakértők” szerint azonban ez súlyos hiba, sőt egyenesen bűn. Csőlátással, valamint az elkövetkezendő évtized elvesztegetésével vádolták az MNB-t. 

 
Vajda Zoltán ezért azt kérdezte az MNB jelen lévő alelnökétől, hogy igaza van-e a csempevállalkozóból lett kamarai elnöknek, Parragh Lászlónak, aki előszeretettel képviseli az éppen aktuális kormányzati véleményt. Mi alapján tudja minősíteni a magyar monetáris politikát? Hihetünk-e Parragh Lászlónak? Van-e igazság abban, hogy megszűntek a kormány és az MNB közötti egyeztetések? – tette fel a kérdéseket a Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke.
 
Vajda Zoltán elmondta, hogy ezen kérdések kiderítése érdekében ő maga is próbált nyomozó munkát végezni, majd felszólalásában Nagy Márton miniszternek is odaszúrt azzal, hogy emlékeztetett, Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója egy éve még szatirikus tankönyv ajánlásával oktatta ki a minisztert a közgazdaságtani felkészültségének tekintetében. 
 
A Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke a felszólalása végén arra kérte a jegybank alelnökét, hogy adjon választ Parragh László vádjaira, valamint tisztázza, hogy ki a felelős Magyarország nehéz pénzügyi helyzetéért. 
 
Az MNB alelnöke, Virág Barnabás a válaszadása során a konkrét képviselői kérdésekre nem válaszolt, amelyet Vajda Zoltán nehezményezett is a viszonválaszában. Az MSZP országgyűlési képviselője elmondta, hogy tartalmibb választ várt a jegybank alelnökétől, majd „proxy-szájkarateharcosnak” nevezte Parragh Lászlót, aki úgy érzi, hogy immáron a monetáris kérdésekhez is ért. 
 
A magyar gazdaság három ember személyeskedő vitájától szenved. Ez a három ember: Varga Mihály pénzügyminiszter, aki nem tudja egyensúlyban tartani a költségvetést, Nagy Márton, aki a gazdaság visszafejlesztéséért felel, és aki recesszióba taszította az országot, valamint a jegybank elnöke, Matolcsy György, aki miatt elszabadult az infláció. Ennek a három embernek a vitájába most beszáll Parragh László, az egykori „csempekereskedő” – emlékeztetett felszólalása végén Vajda Zoltán.  

Kapcsolódó párttagok