mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2020. május 05. 14:29

Mindenki jusson hozzá az egészségügyi ellátáshoz!

Mindenki jusson hozzá az egészségügyi ellátáshoz!
Tömeges tesztelést követelt az MSZP elnöke, Tóth Bertalan, a Klubrádióban kedden, és hogy ne hozzák az embereket olyan helyzetbe, hogy nem tudnak ellátáshoz jutni.

Az MSZP azt javasolta: induljon tesztelés az idősotthonokban, a munkahelyeken és azoknál, akik kapcsolatba kerülnek emberekkel, például többek között a munkaügyi kirendeltségeknél is.

„Mi nem így értelmeztük a tömeges tesztelést” - mondta arra, hogy a kormány e héten megkezdte 18.000 ember kutatási célú, reprezentatív tesztelését - de „annak is örülünk, hogy legalább a 18 ezer főnél ezt elvégzik”.

A párt egyik legelső követelése a teljeskörű, hiteles és nyílt kommunikáció volt.

„Ebben nagyon nagy tartozása van és mulasztása a kormányzatnak” – mondta -, hiszen hétfőn sokan álltak sorban a szakrendelők előtt úgy, hogy nem is tudtak róla, hogy csak negatív teszteredménnyel lehet bizonyos ellátásokat igénybe venni, hogy ki fizeti a teszteket, és hol lehet őket elvégezni.

„Sokkal-sokkal hatékonyabban kellene ezt végezni és nem olyan helyzetbe hozni az embereket, hogy nem tudnak ellátáshoz jutni” – mondta.

Azt mondta: az MSZP támogatja a Magyar Orvosi Kamara javaslatát az egészségügyi dolgozók béremelésének mértékére és ütemezésére, és fenntartja javaslatát a szociális dolgozók béremelésére és egyszeri 500.000 forintos juttatására is.

„Megdöbbentőnek” nevezte Szijjártó Péter hétfői közlését, hogy még a 200-at sem éri el azon cégeknek a száma, amelyek igénybe tudták venni a kormány munkahelyvédő intézkedéseit, hiszen ez így csak pár ezer embert érint, miközben több mint 1 millió foglalkoztatottnak ígértek munkahelyvédelmet.  

Megemlítette: míg a környező országokban és Nyugat-Európában 70-80, vagy akár 90 %-át átvállalják a kormányok a munkabéreknek és járulékainak, Magyarországon ez csak 35%.

„Szörnyűnek” nevezte, hogy a Fidesz szerint „ha munka van, akkor minden van”, mert ennek a fordítottja is igaz: ha nincs munka, akkor nincs semmi. Ezért javasolja az MSZP, a most az emberek védelmében indított petíciójában is (https://mszp.hu/emberekvedelmeben) az álláskeresési időszak 9 hónapra hosszabbítását és a járadék minimum nettó 100.000 forintra emelését.

A járadék és az ellátás hossza jelenleg ugyanis függ a korábbi biztosítotti jogviszonytól: kevesebb is lehet, mint 3 hónap, az összege pedig 50-60 ezer forint lehet, „abból pedig nem lehet megélni”.

A pártelnök azt mondta: nem látni, hogy „három hónapon belül, úgymond, visszapattan a gazdaság” a korábbi szintre, tehát nagyon sokan ellátás nélkül maradhatnak.

„Pénzt kell juttatni az embereknek egyrészt, hogy a családjukat el tudják tartani, a megélhetésüket biztosítsák, de azért is, hogy a gazdaság újra be tudjon indulni. Hiszen ha drasztikusan visszaesik a kereslet, akkor nem vásárolnak az emberek, akkor megint az is csak munkahelyek megszűnéséhez vezet” – emelte ki.

A családi pótlék, a GYES és a GYET és az anyasági támogatás megduplázását pedig azért javasolja az MSZP, mert a családi adókedvezmény nem segíthet a családokon, ha nincs munka: akkor nincs jövedelem, és akkor adókedvezmény sincsen. A családi pótlék pedig tíz éve nem emelkedett – mutatott rá.

A nyugdíjaknál a pártelnök „teljesen egyértelműnek” nevezte, hogy szükséges az emelés, hiszen az alapvető élelmiszerek áremelkedése már két számjegyű, az idei 2,8% nyugdíjemelés pedig már „elolvadt”.

Az MSZP az áremelkedés és az átlag bérnövekedés figyelembe vételével 6,5%-os nyugdíjemelést követel már idén, mert a kormány által jövő februárra ígért 53. heti nyugdíj a mostani helyzetben  nem segít.

A pártelnök nagyon fontosnak nevezte a 100 ezer forint alatti nyugdíjak felzárkóztatásának megkezdését, az ősszel esedékes nyugdíjkiegészítés mielőbbi kifizetését, illetve hogy az átlagnyugdíj alatti ellátást kapó nyugdíjasok kapjanak most egy egyszeri 20 ezer forintos segítséget.

Kapcsolódó párttagok