2011. november 10. 16:28

Mindenki kapjon szót, akinek van mondanivalója!

“A közös értékeinkre és a polgárok széleskörű részvételére alapuló, befogadó európai demokráciára nagyobb szükségünk van, mint valaha. A közös ügyeinkről szóló vitáknak ki kell törniük a politikai elitek közül, és valódi európai diskurzusokká kell válniuk” - mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a Robert Schuman Centre for Advanced Studies és az Európai Egyetemi Intézet által rendezett konferencián Brüsszelben. Az inkluzív demokrácia európai helyzetét megvizsgáló rendezvénynek az Európai Parlament alkotmányügyi és állampolgári jogi bizottságai adtak otthont.

Előadásában az alkotmányügyi bizottság alelnöke emlékeztetett rá, hogy jelenleg nincsenek országhatárokon átívelő, valódi európai viták. Ehelyett a viták a tagállamokban elkülönülten, egymással párhuzamosan zajlanak, amelyek egység helyett csak még nagyobb különbségekhez vezetnek. Napjaink kihívásaira ugyanakkor ezek nem szolgálnak megoldással, sőt valójában ez az állapot tekinthető a válság egyik kiváltó okának. “Ahhoz, hogy ezt helyre tegyük, azon kell dolgoznunk, hogy mindenkit bevonjunk a közös ügyeinkről szóló döntéseink meghozatalába” - mondta Gurmai Zita.

Az EP-képviselő szerint fontos, hogy az európai választások is kilépjenek jelenlegi helyzetükből, amikor is csak időközi választásokként kezelik őket a tagállami politikusok és a választópolgárok. Ezt szolgálná az európai választási rendszer tervezett reformja is, amely például bevezetné az európai listák intézményét. Így a képviselők egy része nem a tagállami pártlistákról kerülne be a testületbe, hanem az európai szintű pártok jelöltjeiként. Gurmai Zita továbbá utalt rá, hogy a hamarosan életbe lépő európai polgári kezdeményezés is hatékony eszköz lesz arra, hogy a polgárokat bevonják az európai ügyek megvitatásába.