mszp.hu | Belföld
2019. április 23. 11:29

„Mindenki megértette, hogy ez egy közös cél”

Hajdúdorog példaértékű önkormányzati lakásprogramjának részleteit mondta el Csige Tamás, a város szocialista polgármestere az ATV Start című műsorában kedden.
A programhoz a 12 éve jószerivel végig kisebbségben lévő polgármester megnyerte a teljes testület bizalmát.
 
„Nem testületi ülést hívtam össze, hanem informális megbeszélést, amire mindenkit elhívtam” – mesélte, hogyan nyerte el képviselőtársai támogatását. 
 
„Mindenki megértette, hogy ez egy közös cél. (…) A Hajdúdorogon élő embereket érinti, és ezzel picit talán a település megtartó ereje is tudjon növekedni”.
 
Megbeszélték, hogy akarnak segíteni ezeknek a családoknak, és van is rá fedezetük.
Az önkormányzat három éve kezdett programhoz, amikor csaknem 70 millió forintért eladtak egy nagyobb területet naperőműpark céljára, ami azóta meg is épült.
 
„Nem felélni akartuk ezt a pénzt” – mondta Csige. Úgy döntöttek: ingatlanba forgatják, a település vagyonrendeletének megfelelően. Annál is inkább, mert 10-15-en jelentkeznek egy-egy megürülő szociális bérlakásra, amiből a városnak csak 25 van.
 
Az önkormányzat évi tízmillió forintot fordít lakásvásárlásra a megüresedett hajdúdorogi ingatlanok közül. Ez évente 2-3 lakásra elég. A lakások komoly statikai vizsgálatom esnek át, megnézik a fűtés, a fürdőszoba állapotát, s a testület dönt, melyiket vegyék végül meg.
 
Ha szükséges, az önkormányzat még „csinosítja”: kiigazítja a tetőt és ha szükséges, a lakásbelsőt, majd a jelentkező családoknak bérbe adja.  A bérleti díj 10 000 forint havonta, és a családoknak havi 20 000 forint lakástakarék-megtakarítást kell összehozniuk. Ez annyi, amit albérletre kifizetnének Hajdúdorogon, csakhogy itt „nem kidobva van a pénz”. A 10 000 forint ugyanis beszámít a későbbi vételárba, s a lakástakarékban gyűjtött összeggel és az önkormányzat által nyújtott alacsony, fix kamatozású hitellel ezek a családok 5-6 éven belül saját otthonhoz juthatnak.
 
Csige hangsúlyozta: a program sarkalatos pontja, hogy nem osztogatni kívánják az önkormányzat vagyonát, hanem partnerséget kínálnak a beköltözőknek.
 
A programnak nem alapfeltétele a sok gyerek. Előfordult például, hogy az önkormányzat egy devizahiteles végrehajtott lakását tudta megvenni, s a tulajdonos a program segítségével visszaköltözhetett.
 
Hajdúdorogon 3300 lakóingatlan van, ennek több mint 10%-a elhagyott, így aránylag olcsón megvehető.
 
Az idei vásárlást a csütörtöki testületi ülés indítja majd el, s nyáron hirdetik meg a lehetőséget a lakásra váró 8-10 család számára.
 
Csige elmondta: az ATV Heti Napló című műsorának riportja után sokan megkeresték. Az érdeklődő önkormányzatok számára májusban nyílt napot tartanak, ahol bemutatják a modellt és a résztvevők családokhoz is ellátogathatnak.