Népszava
2012. július 10. 10:00

Mindenki mindenért mindenhol minden eddiginél több adót fizet

Elfogadta tegnap a fideszes a parlamenti többség a tranzakciós illeték és a biztosítási adó jövő évi bevezetését. Ez utóbbitól 52,5 milliárd forint bevételt vár a kormányzat, míg a pénzforgalom megadóztatásából jövőre 380 milliárd forintra számít az Orbán-kormány.

 

Elemzők szerint mindkét új közteher csak a költségvetés lyukainak a tömködését szolgálja, ám eközben jelentős terhet ró a lakosságra illetve a vállalkozókra és jelentős károkat okoz a gazdaságnak.
 
A költségvetés bevételének a növelésén kívül semmilyen pozitív hatása nem lesz a pénzügyi műveleteket sújtó úgynevezett tranzakciós illeték bevezetésnek. Annál több negatív következménnyel kell majd számolni miatta. 
 
A lépés következtében ugyanis növekszik a készpénzforgalom, s ezáltal erősödik a feketegazdaság. A nagyvállalatok elviszik az országból a számlavezetésüket, s ez növeli a bankok veszteségét, a csökkenő likviditás pedig tovább mérsékli a pénzintézetek hitelnyújtási képességét. Vagyis a mostaninál is nehezebben lehet majd hitelhez jutni. 
 
Emellett ez az adó típus is újabb indokolatlan terhet ró a lakosságra - nyilatkozta lapunknak Békesi László. A volt pénzügyminiszter ezt azzal kapcsolatban mondta el, hogy az Országgyűlés - az ellenzéki pártok, vagyis az MSZP, az LMP és a Jobbik ellenszavazata mellett - elfogadta az úgynevezett tranzakciós illeték és a biztosítási adó jövő évi bevezetésről szóló törvény javaslatot. A biztosítási adótól 2013-ban 52,5 milliárd forint bevételt vár a kormányzat. A pénzforgalmat terhelő illetékből pedig a legutóbbi tervek szerint a jövő évben 380 milliárd forint folyik majd be a költségvetésbe. Ebből 140 milliárd forint a bankoktól, 120-120 milliárd forint pedig a Magyar Államkincstártól, illetve a Magyar Nemzeti Banktól (MNB). Az állam ugyanis nem rest a jegybankot és az államkincstárt sem megadóztatni. Ami azonban csak azt jelenti, hogy a kormány az egyik zsebéből a másikba tesz át jelentős költséggel több százmilliárd forintot. Az Orbán-kabinet az sem zavarja, hogy az MNB ilyen megadóztatása az Európai unió előírásaiba ütközik.
 
A tranzakció mértéke alap esetben 0,1 százalék, de legfeljebb ügyletenként hatezer forint lesz. Ezt valamennyi pénzügyi művelet után be kell majd fizetni. 
 
Így fizetnek a pénzintézetek a bankközi pénzforgalomért, a kincstár a kifizetések - például a nyugdíjak, segélyek folyósítása - után. Az MNB-nek pedig az egynapos banki betétnél, illetve a legfeljebb kéthetes lejáratú jegybanki értékpapír kibocsátása esetén kell az adót megfizetni. Az MNB-t érintő adó az egynapos betétnél az általános 0,1 százalékos adómértékkel szemben 0,01 százalékos szintű lesz. A lakosság és a vállalkozói szektor viszont adózik valamennyi készpénz felvét, illetve befizetés után, minden banki átutalásért és a sárgacsekkek feladásakor.
 
A kormány ígérete szerint adómentesek lesznek viszont a banki hitel felvételek és az adósságtörlesztések. Ezt azonban nem így látja Józsa István. A szocialisták frakcióvezető-helyettese szerint ugyanis Matolcsy György tévesen kelti azt a látszatot, hogy a sárgacsekk-adó nem vonatkozik a hitelügyletekre, a valóságban ugyanis csak a hitelfelvétel kap mentességet, a törlesztőrészletek fizetése nem.
 
A politikus kijelentette: a tegnap elfogadott új köztehernek már a neve is hamis, mivel azt csak akkor lehetne illetékként kezelni, ha az állam az abból befolyó bevételekből közvetlenül fedezne valamilyen szolgáltatást. Józsa István megjegyezte: ezentúl nem lehet majd úgy elmenni a közértbe, vagy adót, kamatot fizetni, hogy azt ne terhelje adó, ami a telefonadó akár csak szintén néhány száz forintjával kiegészülve már érezhető terhet jelenthet az alacsony keresetű családoknak. A szakpolitikus hozzátette, hogy a kormány a sárgacsekk-adóval "jégszekrényben tartja" a magyar gazdaságot és a belföldi fogyasztást, így az Orbán Viktor kormányfő által ismertetett munkahelyvédelmi akcióterv sem érheti el a célját.
 
Bevételi tervek a tranzakciós illetékből és a biztosítási adóból
 
Tranzakciósilleték-bevételi tervek 2013-ra
 
Bankoktól: 140 milliárd forint
Magyar Nemezeti Banktól: 120 milliárd forint
Magyar Államkincstártól: 120 milliárd forint
 
Összesen: 380 milliárd forint
 
Biztosítási adó tervezett bevétele: 52,5 milliárd forint
 
Illés József /