2012. július 03. 13:54

Mindenki szerette, mégsem támogatta!

A Fogyasztóvédelmi bizottság már korábban áttekintette a gyermekétkeztetés fogyasztóvédelmi kérdéseit. Az MSZP megsürgette a kormány munkáját és országgyűlési határozati javaslatban rögzítette az intézkedési javaslatcsomagot.

Az MSZP országgyűlési határozati javaslatban rögzítette, hogy halaszthatatlan intézkedésekre van szükség az alultápláltság, illetve az egészségtelen táplálkozás felszámolására.  

Erre való tekintettel az MSZP felszólította a kormányt, hogy
- dolgozzon ki átfogó jogi szabályozást a közétkeztetésre vonatkozóan, illetve a jogi szabályozás a szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozás-egészségügyi ajánlásában szereplő előírásokat kötelezően betartandó rendelkezésként határozza meg,
- vezessen be humán táplálkozási dietetikai szakfelügyeletet,
- végezzen felmérést arra vonatkozóan, hogy megyei szinten mekkora összeggel járulnak hozzá az önkormányzatok a gyermekétkeztetéshez,
- továbbá szabályozza az iskolai büfék kínálatára vonatkozó előírásokat.

A javaslattal minden parlamenti frakció egyetértett, azonban a mai ülésén az Egészségügyi bizottság nem támogatta annak tárgysorozatba vételét. Igaz, a kormány biztosított mindenkit arról, hogy szeptemberre átfogó javaslattal igyekszik a kérdést orvosolni.

A kormány ismét bebizonyította, hogy a gyermekek egészsége és egészséges táplálkozása nem olyan fontos. Minden nap, elvesztegetett nap.

Sajnos minden ellenzéki javaslatnak ez lesz a sorsa. Tetszik-tetszik, aztán nem támogatják, majd saját név alatt mégis benyújtják. Bár ez szimpla ötletrablás, amit a Btk. is büntet, ennek ellenére az MSZP reméli így lesz. Reméljük a kormány nemcsak ígérget, hanem ténylegesen intézkedik gyermekeink egészsége érdekébe. Éppen ezért az MSZP szigorú figyelemmel fogja kísérni a munkát és nyomon fogja követni, hogy a szavakat tettek követik-e.
                        

Simon Gábor,
a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke,
az MSZP elnökhelyettese