mszp.hu | Belföld | corona koronavírus vírus
2020. március 17. 20:36

Mindenkinek óriási felelőssége van a koronavírus-járvány megfékezésében

Mindenkinek óriási felelőssége van a koronavírus-járvány megfékezésében
Mindenkinek óriási felelőssége van a koronavírus-járvány megfékezésében, csökkenteni kell a találkozásaink számát – mondta Harangozó Tamás, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn.
„Ebben tényleg mindenkinek óriási felelőssége van, politikai oldaltól függetlenül. Mindenkinek föl kell fognia, hogy ez nem egy tévéműsor, amit otthonról néz és ővele nem történhet meg, hanem itt mindannyiunkon valóban múlik, hogy ezt komolyan vesszük-e vagy nem. (…) Ha nem tudjuk csökkenteni a találkozásaink számát, (…) ez a dolog nagyon el fog durvulni” - mondta.
 
Azt mondta: nagyon jó, hogy „végre megléptük” a határzárat és a boltok rövidített nyitvatartását, a csehországi helyzetet és intézkedéseket látva félő azonban, hogy „napokon belül Magyarországon sem lesz ez elég”. 
 
„Óriási előrelépésnek” nevezte, hogy az operatív törzs változtatott a protokollon: az eddigi egyetlen helyett kijelöltek 7 új labort, és immár minden gyanús esetet és azok valamennyi közvetlen kontaktját vizsgálni fogják.
 
„Jobb lett volna napokkal ezelőtt, de még mindig jobb, mint hogyha még a tagadásban lennének” – kommentálta.
 
Hangsúlyozta: az MSZP támogat minden olyan intézkedést, ami a közvetlen állampolgári kontaktus, találkozó lehetőséget csökkenti.
 
Az MSZP hétfőn a Parlamentnek benyújtott ötpontos védelmi csomagjából a munkavállalókat és a kis- és középvállalkozásokat érintő részt emelte ki. 
 
„Amíg itt ülünk, valószínűleg cégvezetők tömege jut el odáig, hogy (…) a következő napokon be fogja jelenteni, (…) hogy el kell bocsátani az embereket. Ne beszéljünk mellé”. Ezért javasolja az MSZP bérgarancia-alap létrehozását - mondta.
 
A nagy nyereségű multiknál – példának egy bankot hozott, amely tavaly 451 milliárd forintnyi adózás utáni nyereséget könyvelt el – „mondja ki a kormány, hogy nincs elbocsátás, pont. Tessék egy kicsit a zsebbe nyúlni ebben a helyzetben”. 
 
Ezzel együtt is elkerülhetetlen a tömeges elbocsátás, így a munkanélküli ellátást három hónapról azonnal vissza kell emelni kilenc hónapra – mondta.
 
Harangozó üdvözölte a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezését, hogy a cégek hiteleit a bankok függesszék fel, „mert másodlagosan ez munkahelyeket menthet meg”, de felhívta a figyelmet, hogy ugyanezt a magánhiteleknél is meg kellene lépni „legalább a következő néhány hónapban, hogy fejre ne álljanak a családok”.
 
Garantálni szeretnék azt is, hogy az egyik szülő, illetve az egyedülálló szülő is otthon tudjon maradni a gyerekekkel.
 
„Ezekre a kormánynak ma már mondania kéne valamit, mert ezek már történnek az emberekkel” – hangsúlyozta.

Kapcsolódó párttagok