kisalföld.hu
2012. július 15. 11:42

Mindenkinek van feladata

Kalmár István szerint Sopron turizmusában döbbenetes visszaesés volt. Horváth Zoltánné a Pro Kultúra vezetője reagált.

Sajnos Sopronban nincsenek turistákat csalogató rendezvények, nincsen együttműködés a városvezetés és az idegenforgalomban dolgozók között (Lásd: Kisalföld 2012. július 10. Turizmus: gyengült Sopron) - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Kalmár István, az MSZP helyi elnöke.

A párbeszéd hiányának fő oka, hogy óriási hiba volt megszüntetni az idegenforgalmi igazgató tisztségét. Nincsen igazán gazdája ennek a területnek. Korábbi ciklusokban külön idegenforgalmi csoport (beutaztatással foglalkozó) dolgozott a Pro Kultúrában évi több tízmilliós költségvetéssel. Országos lapokkal terjesztett kiadványokkal, szakmai kiállításokon való szervezett közös megjelenéssel generálták és fogták össze Sopron idegenforgalmát. Mára ez teljesen leépült - tette hozzá a politikus.

Az sem tett jót, hogy a Fő tér és a Tűztorony felújítása most már 3-4 éve húzódik, pedig a 2010-es választáskor még a beruházások felgyorsítását ígérte a Fidesz. Az a beruházási tempó, amivel Sopron jelképe megújul, egy középkori templomépítéshez hasonlít, mely akár évszázadokon át tartott - folytatta Kalmár István.

Sajnos Sopron utóbbi 4 évben történt eladósítása is nehezíti a helyzetet, pedig az biztos, hogy az idegenforgalomra Sopronnak, áldoznia kell.

Ebben a kérdésben egy leendő szocialista városvezetés gyökeresen más szemléletet fog képviselni. A párbeszéd és a közösen kialakított városmarketing nélkülözhetetlen. Sopronnak 2006-ban elkészült a Turisztikai Koncepció, amit a GKI készített, ajánljuk a jelenlegi városvezetésnek, hogy vegyék elő és okuljanak. Mindemellett a normális emberi hang, egy kis odafigyelés szintén sokat segíthet - zárta szavait az elnök.