mszp.hu | Belföld
2023. május 19. 11:20

Mindent meg kell tenni azzal szemben, hogy a Fidesz tovább erősödjön

Mindent meg kell tenni azzal szemben, hogy a Fidesz tovább erősödjön
A jövő évi EP- és önkormányzati választásokra időben el kell kezdeni készülni, ezért hívta meg az MSZP már januárban, majd a napokban ismét az ellenzéki pártvezetőket, hogy megbeszéljék a közös alapelveket és a stratégiát. Kunhalmi Ágnes szerint az ellenzéki önkormányzati vezetéseket meg kell tartani, hiszen ezek biztosítanak reményt. Az MSZP társelnöke a Klubrádió csütörtöki Megbeszéljük című műsorában beszélt a választási stratégiáról és a Fidesz legyőzésének lehetőségeiről.

A jövő évi európai parlamenti, valamint önkormányzati választások június 9-én lesznek, ugyanaznap tartva. Kunhalmi Ágnes kiemelte, az ellenzéki pártok közötti együttműködés nélkül nem lehet változást elérni a NER-rendszerében, hiszen nem egy szabad, demokratikus rendszerről van szó, hanem korlátozva van a verseny minden lehetősége. Egy autoriter rendszerben kell jövőre megmérettetnie magát a pártoknak. „Nagyon sokszor elmondtam azt is, hogy nem csak egy-egy választásra kellene összefognunk, hanem a két választás között is együtt kellene működnie az ellenzéknek ahhoz, hogy értelmezhető alternatíva alakuljon ki” – emelte ki az MSZP társelnöke. Hozzátette, annak ellenére kell együttműködnie az ellenzéki pártoknak, hogy identitásukat tekintve jóval diverzebbek, tagoltabbak, mint a jobboldal. Az ellenzék identitásának részévé kell válnia az együttműködésnek.

Az MSZP már januárban küldött az ellenzéki pártoknak egy levelet, melyben meghívta őket megbeszélésre. Mivel jövőre egy napon lesz az EP- és önkormányzati választás, melyek egyébként teljesen más stratégiát és felkészülést igényelnének, fontos előre megfontolni, milyen módon lehet sikeres az ellenzék. Az önkormányzati választásokat Kunhalmi Ágnes szerint „ki kéne kapcsolni” az ellenzéki pártok közötti versenyből, hiszen, ha elvesznek a 2019-ben megnyert szabad városok, akkor 2026-ban nem lesz remény a kormányváltásra.

A szerdán tartott hatpárti megbeszélésre az LMP és a DK nem ment el, azonban a további 4 ellenzéki párt korábban is és most is támogatását és egyetértését fejezte ki a közös stratégia kialakítása kapcsán. Az MSZP társelnöke számára elképzelhetetlen, hogy egy évvel a választások előtt ne üljenek le az ellenzéki pártok tárgyalni. Kiemelte, nagyon fontos lenne, hogy minden ellenzéki párt beszéljen egymással, mindent szükséges megtenni annak érdekében, hogy eredményt lehessen elérni a kormánypárttal szemben.

A szerdai tárgyaláson az alapelvek lefektetésénél nem mentek tovább a pártok vezetői, azonban ezekben egyetértés volt. Ilyen például az, hogy egy az egy ellen kell indulnia a jelölteknek az önkormányzatokban és mindent meg kell tenni azért, hogy megmaradjanak a szabad városok. Továbbá fontos kiemelni a civilek bevonását is, ennek módjára azonban majd később kerül sor. Egyetértés volt abban is, hogy helyben kell eldőlnie, hogy ki lesz a kormánypárti politikus kihívója, egy, helyben ismert politikust kell állítani a fideszes jelölttel szemben.

2010 óta a Fidesz mindent megtesz azért, hogy egyre nehezebbé váljon a leváltásuk, már az első Választójogi törvény módosítása is ezt támasztotta alá. Kunhalmi Ágnes kiemelte, a Fidesz 2010 óta egy egységes tömböt képezett a jobboldali szavazókból, hiszen a szélsőjobboldali szavazók és a liberális jobboldaliak is ugyanúgy megtalálhatják számításukat a Fidesz berkein belül. A baloldalnak is ezt kell elsajátítani, ki kell egyeznie a pártoknak egymással, nem szabad hagyni, hogy a kormány sikeresen megossza az ellenzéket. Az ellenzéki pártoknak közös feladata, hogy a Fidesz további erősödését megakadályozza. Az MSZP társelnöke hozzátette, ebben is egyetértés volt a szerdai megbeszélésen a pártvezetők között. Továbbá, azért sem szabad hagyni, hogy a demokratikus városvezetések is elvesszenek, mert ez hatalmas erőforrásvesztést jelente, és a kormányváltás reménye is jóval tovább csökkenne.

A két távolmaradt párttal kapcsolatban elmondta, a jövőben is fogják őket hívni, azonban nem véletlen nem jelentek meg eddig sem a megbeszéléseken. Kiemelte, az ellenzéki politizálásnak nem arról kell szólnia, hogy egymás táborából „szipkázik el” valaki szavazókat, hanem a bizonytalanok közül kell minél több embert meggyőzni. Ha későn ébred rá az LMP és a DK az összefogás fontosságára, akkor ezért az ellenzék egésze fog hatalmas árat fizetni. Kunhalmi Ágnes szerint azért is fontos, hogy megmaradjanak az ellenzéki pártok is az összefogáson belül, mivel így megmaradnak a politikai szervezetek, hálózatok is. 

Az MSZP társelnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy valós veszély, hogy a Fidesz létrehoz álellenzéki pártokat is, melyekkel el tudja terelni a választók figyelmét a valódi ellenzékről, ez pedig lehetséges, hiszen a kormányzat propagandagépezete rendkívül hatékonyan tudja irányítani a lakosság figyelmét.

A Republikon Intézet által szervezett ellenzéki vezetőkkel tartott kerekasztalbeszélgetésnek és az ehhez hasonlóknak azért van haszna, mert így látják a szavazók, hogy történik egyeztetés, és alkalmuk nyílik megismerni a pártok főbb irányait. „Nyugtatólag hat” a szavazóbázisra és a közvéleményre is, ha látják a választók, hogy az ellenzéki pártok igyekeznek összecsiszolni véleményüket, beszélgetnek egymással. A jelenleg hatalmon lévő ellenzéki, demokratikus városvezetők pedig nagyon jó példát mutatnak arra, hogy igenis lehet emberközeli, jól működő politikát is csinálni, jelen körülmények között is.

Kapcsolódó párttagok