Népszava
2011. szeptember 29. 10:46

Mindent rövidre vágnak

Marad az eva és az ekho, a kisvállalkozások járulékkedvezményt kaphatnak a minimálbéremelés ellensúlyozására, a szerény keresetűeknek mégsem kell kompenzációért az adóhatósághoz fordulniuk, a közszféra béreit befagyasztják, a dolgozók 15 százalékát elküldik, az utazási kedvezményeket alaposan megnyirbálják, az állam új feladatokat nem vállal, a jelenlegieket leépíti. Ezek a legfontosabb jellemzői a jövő évi költségvetési tervezetnek.

Tegnapra ígérte Matolcsy György az új személyi jövedelemadó rendszer részleteit, konkrétan azt, hogy a béremelésre kényszerülő vállalkozások, illetve a havi 202 000 forint alatt keresők milyen kompenzációt kapnak és hogyan, a tájékoztatás azonban elmaradt. Mint ahogy a jövő évi költségvetésről sem adott a kormány semmiféle útmutatót a közvéleménynek, még csak azt sem, hogy egyáltalán tárgyaltak-e róla. Mély hallgatásba burkolóztak tegnap a kabinet képviselői.

Így egyelőre annyit lehet tudni, hogy a személyi jövedelemadónál mégsem nullszaldós lesz az átrendezés, hanem 110 milliárd forint jövedelmet von el az állam. Az Origo információi szerint a Fidesz keddi frakcióülésén - ahol Orbán Viktor kormányfő és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter avatta be terveikbe a képviselőket - az a megoldás hangzott el, hogy a 202 ezer forint felett keresők félszuperbruttója után fizetett adókat egy nagyjából 100 milliárdos alapba gyűjtenék. S a múlt héten sebtiben bejelentett tervekkel ellentétben nem a munkavállalóknak kellene saját maguknak kérniük az adóhatóságtól a kompenzációt, hanem a munkáltató is elintézhetné ezt helyettük.

A kis- és középvállalkozók minimálbér-emelése miatti kompenzálására olyan megoldást vázolt fel a nemzetgazdasági miniszter, ami szerint a béremelésért cserébe 50 százalékos járulékkedvezményt kapnának bizonyos feltételekkel a munkáltatók. Ennek részletei azonban még nem tűntek kidolgozottnak - nyilatkozták a képviselők, s valószínűleg ez az oka, hogy tegnap nem hozta nyilvánosságra a részleteket Matolcsy. A HVG.hu úgy tudja, hogy a jövő évi költségvetési tervekkel együtt, pénteken ismerteti a bérkompenzáció rendszerét is a kormány. Az Origo hírportál viszont megszerezte azt a büdzsétervezetet, amelyről úgy volt, hogy tegnap tárgyalja a kabinet.
Eszerint jövőre komoly vágásokat hajt végre a kormány a kiadásokban. Nem biztosítanak forrást új programokra, "az ellátott feladatok felülvizsgálatával azokból határozott visszavonulásra kerül sor".

Az állami feladatok elhagyásával 75 milliárd forintot terveznek megspórolni. Az idén 40 milliárd forint költségvetési forrással megtámogatott útpénztárnak nem lesz állami forrásuk. Ettől csaknem 60 milliárd forint megtakarítást várnak.
Az utazási kedvezmények szűkítésével és a menetrendek "összehangolásával" legalább 25 milliárd forintot szeretne megtakarítani az állam a tervezet szerint. Ebből a nagyobb részt a kedvezmények megkurtítása teszi ki: a költségvetés egyik melléklete szerint az idei 109 milliárd forinttal szemben jövőre csak 93 milliárd forintot ad az állam a közlekedési társaságoknak a kedvezményesen utazók után.

A közszférában az illetmények - hasonlóan a 2010-es és 2011-es folyamatokkal - nem emelkednek (de az alacsony keresetűeknél az adóátrendezés miatti nettóbér-csökkenést kompenzálják), de "jelentős létszámleépítés" várható, amitől 20 milliárd forint megtakarítást remél a kormány. A költségvetési intézményeknél átlagosan 15 százalékos, 30 ezer főt érintő elbocsátás jöhet. Az Origo információi szerint néhány háttérintézménynél ehhez már hozzá is láttak, hogy a végkielégítések ne terheljék a 2012-es év költségvetését. Mindez együtt adja ki azt a 300 milliárd forintos kiadáscsökkentést, amelyről Matolcsy György beszélt.

Újdonság, hogy létrehozzák a Nemzeti Szociálpolitikai Alapot, amelybe a szociális ellátások java részét, valamint a Nyugdíjbiztosítási Alapból kieső nyugdíjakat, valamint a jövedelempótló és -kiegészítő támogatásokat sorolják. A Szociálpolitikai Alapba tartozó ellátásokra jövőre 865 milliárd forintot fordítana az állam. Ez reálértéken elmarad az idei összegtől, mert a családi pótlékot, anyasági támogatást, a gyest, a gyermeknevelési támogatást, a pénzbeli gyermekvédelmi támogatást és az életkezdési támogatást befagyasztják. A normál öregségi nyugdíjakat továbbra is a Nyugdíjbiztosítási Alapból fizetik, mértéküket csak az inflációnak megfelelően, 4,2 százalékkal emelik január 1-jén. Matolcsy György a képviselőknek azt is elmondta az Origo.hu szerint, hogy az áfa-emelésből, amelyből 150 milliárd forint folyhat be, egy stabilitási alapot hoznak létre. Az emelés hatásait az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése tompíthatja. Az eva és az ekho - hírek szerint - marad.

Füsi Piroska / Népszava

Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=475930