Minél többen vagyunk, annál jobb - Mesterházy Attila vasárnapi írása

Minél többen vagyunk, annál jobb. Október 23-án a demokratikus ellenzék hívei megmutatták, hogy egyre többen hajlandók kiállni a véleményük mellett. Most is, miként sok korábbi ellenzéki megmozduláson szép számmal voltak jelen az MSZP tagjai és hívei is.

Büszke vagyok arra, hogy a szocialisták az Orbán-kormány legtudatosabb és legkitartóbb, és leginkább strapabíró ellenfelei közé tartoznak. Ezután is ott leszünk mindenütt, ahol az új magyar köztársaság mellett kell kiállni, legyen az tüntetés vagy választás.

Szükség is van erre, mert hosszú és nagyon nehéz másfél év áll még előttünk. A kormány újabb megszorító csomagra készül, néhány héten belül a harmadikra. A miniszterelnök már megint keménykedő üzeneteket küld Brüsszelbe, holott ő folytat katasztrofálisan rossz gazdaságpolitikát, ő nem tudja stabilizálni a költségvetést, ezért kell állandóan bűnbakot keresnie. A szocialista politikusok országszerte folyamatosan gyűjtött tapasztalatai alapján bátran mondhatom, hogy Orbán ezzel a politikával egyre kevesebbeket képes megtéveszteni.

Ezért van szüksége olyan intézményi kényszerekre és machinációkra, amelyek révén a vereséget próbálja győzelemre váltani 2014-ben. Meggyőződésem, hogy ez nem sikerül a kormánypártnak, Orbán bukás előtt áll. Ám nagyon körültekintőnek kell lennie minden demokratának, hogy az orbáni csapdákat elkerüljük és a Fideszes trükkökről és hazugságokról lerántsuk a leplet. Minden olyan politikai kezdeményezéssel és támogatással egyetértünk, amely ezt a kormányt le akarja váltani és demokratikus talajon áll.

Az MSZP másfél éve mondja, hogy nem puszta kormányváltásra van szükség, nem is csupán az 1989-es köztársaság restaurálására, hanem új magyar köztársaságra. Demokratikusabb demokráciára, átláthatóbb, a társadalom problémáira a korábbinál érzékenyebb képviseleti rendszerre, amely mellett és amellyel összhangban erős részvételi és közösségi elv érvényesül.Csakis egy ilyen új politikai rendszer lehet képes arra, hogy a jelenlegitől markánsan eltérő társadalompolitikát folytasson. A mi célunk, hogy végre valódi súlyt kapjon a mindenki számára hozzáférhető és minél magasabb színvonalú közoktatás. Foglalkoztatáspolitikánk fókuszában a kényszerítés helyett az elhelyezkedés könnyítése, segítése, valamint a tisztességes munkabér és a munkavállalók védelme áll. Be akarjuk indítani a növekedést, hogy lélegzethez jussanak a háztartások és a vállalkozások, s új erőre kapjanak az ország modernizációs központjai. Csökkenteni akarjuk a szegénységet és a kiáltó regionális egyenlőtlenségeket. Rendezni kell kapcsolatainkat barátainkkal és szövetségeseinkkel.

Magyarország nem lehet magányos. Partnerekre, a velük folytatott együttműködésre van szükségünk, ez a nemzeti érdek. Két éve mondjuk mindezt, kemény vitákban képviselve álláspontunkat, immár majd másfélmillió választópolgár képviseletében. Örülünk, ha egyre többen gondolkodnak hasonlóan, és hogy egyre többen hangosan kimondják e gondolatokat. Minél többen vagyunk, annál biztosabb, hogy Orbánnak 2014-ben mennie kell.

Abban sincs változás, hogy az MSZP nyitott a programalapú együttműködésre. Éppen azért küldtük el gazdasági programunkat és azért fogjuk elküldeni a heteken belül megszülető további szakpolitikai programokat is valamennyi demokratikus pártnak és szervezetnek, hogy elkezdődhessen az érdemi vita az Orbán utáni Magyarországról. Hiszen egyeztetni csak konkrét elképzelésekről érdemes. Ha sikerül összehangolni programjainkat, akkor nincs kétségem afelől, hogy az együttműködés megfelelő formáit is meg fogjuk találni, amikor ennek eljött az ideje. Ma az a feladat, hogy fokozzuk a bizonytalan választókban a tudatosságot, az aktivitást, a részvételi szándékot, s hogy felélesszük bennük a reményt.

Az MSZP, s erre büszke vagyok, az Orbán-rendszer rettenetesen nehéz időszakában mára majd másfélmillió embert győzött meg arról, hogy ez a rendszer leváltható. Ezt a munkát akarjuk folytatni, és közben időt kell hagyni más szervezeteknek arra, hogy ők is építkezzenek és megmutathassák erejüket.

Minél többen vagyunk annál jobb, amennyiben az út végén a választók - képletesen szólva - találkoznak a szavazókörökben. Addig bizalomra, türelemre, nyitottságra lesz szükség, valamint rengeteg munkára, programra, a helyi jelöltek, aktivisták folyamatos jelenlétére választókerületükben. Nem állunk meg, sőt, erőfeszítéseinket fokozni fogjuk. Mindenkit üdvözlünk, aki most száll be a küzdelembe és képes új szavazókat hozni.