mszp.hu | Belföld
2023. június 26. 15:42

Minikormányzati negyed jönne létre Zuglóban

Minikormányzati negyed jönne létre Zuglóban
Jelentősen átalakítaná Zuglóban a Bosnyák teret szervezeti szinten a kormány. Gulyás Gergely ennek kapcsán a kormányinfón azt mondta a szándék az, hogy állami szervezetek költöznek majd Zuglóba a belvárosból. Ennek kérdéséről és a jövőben lezajló önkormányzati választásokról beszélt Horváth Csaba, Zugló polgármestere az ATV Egyenes Beszéd című műsorában pénteken.

A kormány 244 milliárd forintért vett egy területet Zuglóban. A polgármester a sajtóból értesült, hogy 244 milliárd forintért az állam elővásárlási szerződést kötött, a tulajdoni lapra pedig 31 milliárd forintos jelzálog került. Az önkormányzatot semmilyen formában nem értesítették, pedig annak elővásárlási joga van.

Az előszerződés még nem lépett érvénybe, a végleges tulajdonszerzésről pedig akkor lehet beszélni, ha már létezik az épület, ha egy nem létező épületre kötnek előszerződést az csak egy váromány. Az állam azért tudta ilyen csendes körülmények között ezt meglépni, mert még a szerződés nem érvényes, csak esetleg 2-3 év múlva, mikor az építkezés befejeződik.

A „minikormányzati negyed” problémákat vet fel, hiszen az önkormányzatnak pénzügyi érdeke van abban, hogy cégek költözzenek oda, hisz évi 600 millió forintos bevételt jelentene a városrésznek, így, hogy az állam veszi meg jelentős pénztől esik el Zugló.

A zuglói polgármester pozitívumokat is tudott felhozni, miszerint így talán a 4-es metrót meghosszabbíthatják a Bosnyák-térig. A beruházó elárulta, hogy körülbelül 1 éve változott meg a beruházás, addig egy megszokott hőszivattyús megoldás helyett, geotermikus fűtést szeretne az állam, amin rengeteget spórolhat az önkormányzat - jegyezte meg a polgármester

A költséghatékony beruházás javára lenne a városnak, hiszen az önkormányzat kapott arra ajánlatot, hogy a város leendő új piac beruházásit és városközpont beruházásait is geotermiával lehetne fűteni, aminek hatékonyságával spórolnának közel 1 milliárdot, amit akár útfejlesztésre, akár játszóterek felújítására is fordíthatnak.

Ellenben hiába adtak be javaslatot, többször fordultak a kúrához is, több eljárást is indítottak, de sajnos az állammal szemben esély sincs. Ezt a beruházást nem tudják megakadályozni – mondta Horváth Csaba.

 

Kapcsolódó párttagok