mszp.hu | Belföld
2022. december 08. 13:19

Minimum 20%-os nyugdíjemelést követel az MSZP

Minimum 20%-os nyugdíjemelést követel az MSZP
Minimum 20 százalékos januári nyugdíjemelést, az átlag alatti nyugdíjjal rendelkezőknek a fűtési szezonban havi 10 ezer forintos rezsiutalványt, azonos összegű 13. havi nyugdíjat, és a 100 ezer forint alatti nyugdíjjal rendelkezőknek felzárkóztatási programot követel az MSZP.
„Az MSZP azt követeli, hogy a januári nyugdíjemelés minimum 20 százalékos legyen. Hangsúlyozom: minimum 20 százalékos. Csak ennél több lehet!” - mondta Korózs Lajos, a párt szociálpolitikusa, az MSZP közösségi oldalán követhető online sajtótájékoztatón csütörtökön.
 
Bejelentésével a Központi Statisztikai Hivatal által frissen közölt, 25,2 százalékos nyugdíjas fogyasztói árindexre reagált, mely, mint mondta, jóval meghaladja a lakosság egészére miért inflációs rátát (ami a KSH-adat szerint novemberben 22,5 százalékos volt).
 
 
A szocialisták követelését Korózs azzal indokolta: idén a nyugdíjasok „folyamatosan” hiteleztek a kormánynak; nem szeretnék, ha ez jövőre is előfordulna.
 
További követeléseik:
  • biztosítson a kormány havi 10 ezer forintos rezsiutalványt az átlag alatti nyugdíjjal rendelkezők számára januártól a fűtési szezon végéig;
     
  • a februárban kifizetésre kerülő 13. havi juttatást azonos összegben biztosítsák mindenérintett számára;
     
  • a 100 ezer forint alatti nyugdíjjal rendelkezők részére dolgozzanak ki felzárkóztatási programot.
„Ugyanis ezek az emberek éheznek és fáznak” – indokolt Korózs, sorolva a KSH adatait: a kenyér ára 81,8 százalékkal drágult, a száraztésztáé több mint 70 százalékkal, a lisztes áruké közel 70 százalékkal, a péksüteményeké több mint 50 százalékkal, a zsiradékoké 50-70 százalékkal. A háztartási energia a KSH mérése szerint 65,9 százalékkal drágult, benne a vezetékes gáz 124,3 százalékkal, a tűzifa több mint 60 százalékkal, a palackos gáz 52,1 százalékkal, az áram pedig 28,3 százalékkal.
 
Az MSZP alelnöke megjegyezte: kikövetkeztethető, hogy ez az inflációs ráta a következő hónapokban csak nőni fog, hiszen a maginfláció magasabb, mint a lakosság egészére mért inflációs ráta; valamint az inflációs érzékelés és az inflációs várakozás is jóval magasabb, mint amit a KSH mér.
 
Megismételte: a januári nyugdíjemelésnek minimum 20 százalékosnak kell lennie; minden nyugdíjasnak, akik átlag alatti nyugdíjjal rendelkeznek, biztosítani kell a fűtési szezonban havi 10 ezer forintos rezsiutalványt; a 13. havi juttatást azonos összegben kell mindenki számára biztosítani; továbbá a 100 ezer forint alatti nyugdíjjal rendelkezők számára nyugdíjkorrekciós programot kell kidolgozni.
 
„Láthatják: az MSZP nemcsak a problémákra világít rá, hanem megoldási javaslatokat is tesz” – jegyezte meg a szocialisták alelnöke.

Kapcsolódó párttagok