2011. december 13. 09:11

MINIszterelnök miniképviseletei

A kormány spórolna a külügy területén - is. Ezt úgy oldaná meg, hogy lecsökkentené a diplomáciai képviseletek méreteit. Orbán elképzelése érthető: eddig is magányos harcosnak képzelte magát... Kötelességünk azonban megjegyezni, hogy Magyarországnak szüksége van nemzetközi kapcsolatokat megfelelő színvonalon fenntartani képes diplomáciai képviseletekre.

Magyarország már eddig is vesztett a nemzetközi kapcsolatok terén Orbán Viktor külpolitikája miatt. Emlékezzünk csak arra, amikor harcként fogta fel az EU soros elnöki tisztségét. Ennek következménye hazánk elszigetelődése lett. Ez sem volt azonban elég ahhoz, hogy Orbán rájöjjön: az a külpolitika, amit eltervezett, bizony csúfos elszigetelődéshez, sőt kifejezett politikai, gazdasági károkhoz vezet.

Orbán semmibe vette az USA demokrácia iránti elkötelezettségét is. Úgy tűnik, fel sem fogta azokat az utalásokat, amelyek egyértelmű vészjelzések voltak számára, hogy rossz úton jár. Még a diplomáciai jegyzéket is lehazudta az égről, hogy aztán szégyenszemre bevallja, bizony volt ilyen.

Érthető, ha ezek után egyre erősödő nemzetközi médiakritikát kap az Orbán-kormány. A Le monde ”gőgös nacionalistának” nevezi, az Economist populizmussal vádolja, s a példákat még bőven lehetne sorolni.

Úgy tűnik, Orbán szerint az ország legyengült külpolitikai érdekérvényesítési képességének már nincs is szüksége normális diplomáciai testületekre. Legfeljebb azori-szigeteki nyaralásokra. Arra lesz pénz. Ám a lakosság és a külhoni magyarok ügyeire kellő súllyal figyelő, a külpolitikai kapcsolatainkat ápoló diplomatákra, diplomáciai szervezetekre nem. Az Orbán-kormány első lépésben utcára tette az ország legfelkészültebb, legtapasztaltabb és legtekintélyesebb karrierdiplomatáit, helyükbe idegen nyelveken is legfeljebb makogó nyikhajokat ültetett, most pedig a magyar nagykövetségek zugfészkekbe vágásával próbálkozik.

Egyebek közt ennek a téves külpolitikai szemléletnek is köszönhetjük Magyarország jelenlegi siralmas gazdasági állapotát. A diplomácia a kölcsönösség világa. Ha Orbán azt akarja elérni a magyar külképviseletek mindennemű lefokozásával, hogy hozzánk is csak súlytalan követeket küldjenek, akik még egy diplomáciai figyelmeztetés továbbítására sem képesek, akkor minden világos.

Az MSZP azonban nem ért egyet a magyar érdekérvényesítés ilyen jellegű korlátozásával. Sőt, kifejezetten abban érdekelt, hogy a jelenlegi leromlott külkapcsolatainkat legalább a korábbi szintre fejlessze. Az azori-szigeteki léhűtés helyett valódi külpolitikára van szüksége Magyarországnak, és nem egy MINIszterelnök pitiáner rémálmainak megvalósítására.

Szanyi Tibor,
az MSZP elnökségi tagja,
országgyűlési képviselő