mszp.hu | Foglalkoztatás Pénzügy
2021. június 11. 11:56

Miniszterelnök úr, mi ez a tanácstalanság?

A Fidesz csak a lopásban határozott, a segítségben már nem?

Látom, a Fidesz elkezdte a választási kampányt, és egy újabb választási ígéret-cunamit indított útjára. Meglátjuk, hogy mennyit valósít majd meg belőle, az azonban már most látszik: megint a magas keresetűek járnak jól és a Fidesz magasan tesz a leszakadó rétegek felzárkóztatására!

Érthetetlen, hogy a miniszterelnök miért beszél arról a „közszolgálati” rádióban, hogy vigyázni kell a minimálbér emelésével! Láttuk, megtapasztaltuk a rabszolgatörvénnyel, a munkaügyi szabályozásokkal, a szakszervezetek ellehetetlenítésével, hogy a Fidesz hogyan vigyáz a minimálbérrel. A magasabb fizetések adóját csökkentette, a legkisebb fizetések adóját pedig megemelte. Úgy vigyázott a Fidesz a minimálbér emelésével, hogy éllovasokból utolsók lettünk 11 év alatt a V4 országok között. Pedig szerintem a magyar dolgozó megérdemli legalább azt a megélhetést és fizetést, mint egy szlovák, lengyel vagy cseh munkavállaló.

Pedig lehet úgy emelni a legkisebb fizetéseket, hogy az semmilyen megterhelést ne jelentsen a vállalkozásoknak! Egyszerűen csak tegyék adómentessé a minimálbért, és csökkentsék az alacsony fizetések adóját! Akkor senkit sem kell elbocsátani, a legkisebb fizetésű dolgozók kézhez kapott fizetése pedig évente 300 ezer forinttal emelkedne! Pályakezdők, szakképzett dolgozók, pedagógusok, szociális munkások, szakmunkások – mindenki megérdemli, hogy a tisztességes munkájáért ne a létbizonytalanság legyen a jutalma! Az MSZP-nek ez a javaslata évente csupán 250-300 milliárd forintba kerülne, ami a költségvetés kiadási oldalának mindössze 1-1,5 százaléka!

Tegyük egyértelművé: helyes lépés segíteni a gyermekes családokat részben a Fidesz-kormány által is előidézett nehéz helyzetben, amikor már „Népkonyhákat” nyitnak vidéken. Mert nem feledhetjük, hogy a járvány idején a Fidesz minden olyan javaslatot elutasított – az értékálló családi támogatásoktól kezdve a 9 hónapra járó álláskeresési járadékon és a 80%-os bértámogatáson keresztül az alacsony összegű nyugdíjak felzárkóztatásáig –, ami az emberek biztos megélhetését szolgálta volna. De helytelen az SZJA visszaadásából kampányfogást csinálni, mert egy egyszeri kampányfogás nem oldja meg hosszú távra a legalacsonyabb keresetű családok anyagi gondjait. Ezzel szemben az MSZP által javasolt adójóváírás révén mindenkinek a fizetése emelkedne, aki 321 ezer forintnál kevesebbet keres! Ezt minden hónapban megkapnák a dolgozó emberek! Ez valódi segítség lenne, nem csak ócska kampányfogás!

Ugyanilyen olcsó trükk a tervezett konzultációja is. Ne kérdezgesse az embereket, hogy kell-e nekik több pénz, hanem egyszerűen csak adja oda nekik! De igazságosan, úgy, hogy nem tesz különbséget gyermek és gyermek között. A járvány ideje alatt konzultáció nélkül szórta a saját embereinek az ezermilliárdokat! Amikor Mészáros Lőrincet kitömte pénzzel, nem volt kíváncsi az emberek véleményére, pedig azt is a mi adónkból adta!

Végezetül pedig újra elmondom: a hitelekkel Ön nem segítő kezet nyújt a kis- és középvállalkozásoknak, hanem terhet akar rakni a nyakukba, és kiszolgáltatja őket például Mészáros Lőrinc bankjának! A vállalkozásoknak nem adósság kell, hanem segítség! A kettő között óriási a különbség!

Újra üzenem Orbán Viktornak, hogy a mindenki számára előnyös minimálbér-emelés megoldását az MSZP benyújtotta az Országgyűlésnek. Csak éppen a kormánypártoknak nem az emberek ellen kellene dolgoznia.

Ezért is kell jövőre legkésőbb kormány- és korszakváltás!