2011. január 13. 19:50

Miniszterelnöki beismerés

Orbán Viktor ennél őszintébb beismerést még nem tett. A Wall Street Journalban megjelent interjújában bevallotta, hogy megszorításokra lesz szükség. Ezzel csak az a baj, hogy nem itthon és nem 8 hónappal ezelőtt tette meg ezt, hanem külföldön és úgy, hogy közben itthon még mindig azt kommunikálja a kormánya és ő maga is, hogy szó sincs megszorításokról.

Pedig van. Épp Orbán Viktor szavai árulkodnak erről. A legrosszabb, hogy megint improvizál. Tegnap még senki sem tudta megmondani, milyen reformokra utal Matolcsy, semmilyen egyeztetés nem volt ebben a kérdésben, ma meg rázúdult az országra a felismerés, hogy eddig átverték őket.

Igen, eljött az igazság pillanata. Februárban sajnos olyan reformokra kényszerül az ország, amely az Orbán-kormány elhibázott, felelőtlen, rossz gazdaságpolitikája miatt vált szükségessé. Egyértelműen megszorítások lesznek a foglalkoztatáspolitika, egészségügy, tömegközlekedés támogatása és a nyugdíjak területén.

Az MSZP mindig elkötelezett volt a reformok mellett. Ezt kommunikálta kampányban is, ellentétben a hazugságkampánnyal élőkkel. A reformok létfontosságúak, de ezeket jól előkészítve kell elindítani, mert hosszú távra hatnak. Különösen fontos, hogy a lehető legkisebb érdeksérelemmel járjanak, ezért mindent részletesen ki kell dolgozni, minden érintettel megtárgyalt, kiérlelt intézkedési terveket kell hozni.

Sajnos eddig csak a kényszerű kapkodást látjuk, felelőtlen, ad hoc reakciókat, melyekkel eddig csak vesztett Magyarország. Itt az ideje, hogy Orbán Viktor a beismerés mellett elkezdje a felelős kormányzást is.