Mire költött el 30 millió forint orosházi közpénzt a pusztaottlakai kötődésű egyesület?

Az orosházi képviselő-testület fideszes többsége 2013 tavaszán bízta meg először a Pusztaottlakára bejegyzett, szinte semmilyen szakmai múlttal nem rendelkező, mínuszos mérleget felmutató Jövő Építők egyesületet az orosházi marketing szervezésével. Az ülésen megjelent Simonka György Fidesz választókerületi elnök is, aki személyesen érvelt az egyesület megbízása mellett. Azóta közel száz millió forintot kapott ez a szervezet csak az orosházi adófizetők pénzéből, tavaly például marketingtevékenységre harmincat.

Az orosházi képviselő-testület 2015. május 22-én tárgyalta az egyesület tavalyi évről szóló beszámolóját. Az alig másfél oldalas előterjesztés, amelyet Fejes Róbertné alpolgármester készített, hivatkozott az önkormányzat internetes oldalán elérhető mellékletekre, azokat nagy terjedelmük miatt csak elektronikus formában tették elérhetővé. Ez tartalmazta az egyesület pénzügyi elszámolását is. Az MSZP-frakció vezetője, Fetser János, a Polgármesteri Hivatalban betekintést kért a pénzügyi elszámolásba. A testületi ülésen Füvesi Sándor MSZP-s képviselővel együtt ezen tényekre alapozva tették fel kérdéseiket az egyesület illetékesének. A Jövő Építők egyesület részéről a lemondott (leváltott?) Dedák Angéla helyett az alelnök, Kiss László jelent meg. A vita során Dávid Zoltán polgármester nehezményezte, hogy a két MSZP-s képviselő miért tett fel kérdéseket, mivel szerinte ezeknek a bizottsági ülésen kellett volna elhangozni. Füvesi Sándor erre azt válaszolta, hogy a bizottság ülésén nem jelent meg az egyesület részéről senki, így ott ez nem volt lehetséges. Kérdezték, hogy hány orosházi tagja van az egyesületnek, miért kellett tízmilliós kölcsönt nyújtani Simonka György Paprikakert Tészének (és azóta azt visszafizette-e?), mi célt szolgáltak a több milliós hollandiai tanulmányutak és csapatépítő tréningek, miért keletkezett összesen milliós nagyságrendű telefon- és internetköltség? Stb. A kérdésekre az egyesület alelnöke érdemben nem válaszolt. Ennek ellenére a képviselő-testület fideszes többsége az egyesület beszámolóját elfogadta.

2015. június 1-én Kiss László alelnök levélben tett kísérletet a testületi ülésen elhangzott kérdések megválaszolására ‒ sikertelenül. Az általános, semmitmondó levélre Fetser János, az MSZP Orosházi Szervezete elnöke, frakcióvezető 10 pontban foglalta össze ‒ ismételten és részletesen ‒ a korábban felmerült kérdéseket. Levele végén külön kitért arra, hogy tájékoztatást (felsorolást) kér arról, hogy pontosan mire költötték a 30 milliós önkormányzati támogatást, tekintettel arra, hogy ez a beszámolóból nem derül ki, illetve az MSZP-frakció részére betekintést kért az elszámoláshoz tartozó eredeti számlákba.

Kiss László 2015. július 17-én küldött egy válasznak egyáltalán nem nevezhető levelet, ahol már kísérletet sem tett az elmaradt kérdések megválaszolására, még arra az egyszerű kérdésre sem válaszolt, hogy hány orosházi tagja van az egyesületnek. A részletes, felsorolásszerű elszámolás és számlákba való betekintés kérésére úgyszintén nem reagált. A levele kifejezetten botrányos, felháborító. Ilyen stílust sehol sem engedhet meg magának semmilyen civil szervezet vezetője önkormányzati képviselővel szemben sem, és senkivel szemben sem.

Időközben valakik, valamikor, valamiért az önkormányzat honlapjáról (http://www.oroshaza.hu/forums/topic/2015-05-22-ei-kepviselo-testuleti-ules-napirendjei-eloterjesztesei/) eltávolították a május 22-i nyilvános testületi ülés Jövő Építők-beszámolójához kapcsolódó, úgy szintén nyilvános két mellékletet, amelyek tartalmazták a pénzügyi beszámolót, és amelyekre az előterjesztés ‒ fentebb említettük ‒ mint elektronikusan elérhető anyagra hivatkozik.

Az interneten az MSZP Orosházi Szervezete minden, az üggyel kapcsolatos dokumentumot nyilvánosságra hozott. Egyúttal keressük a további jogi lehetőségeket, hogy milyen módon érhető el, hogy választ kapjunk arra, mire költötték az orosháziak pénzét a Pusztaottlakához és Simonka Györgyhöz köthető egyesületben.

MSZP Orosházi Szervezete elnöksége

 

Kapcsolódó dokumentumok:

2015. május 22-i testületi ülés részlete:

https://youtu.be/Sj1ghzZMxwI

 „A Jövő Építők Turisztikai Desztináció Menedzsment Közhasznú Egyesület beszámolójának megtárgyalása” című előterjesztés és (eredeti!) mellékletei:

http://www.flipsnack.com/mszporoshaza/tdm-eloterjesztes.html

http://www.flipsnack.com/mszporoshaza/tdm-eloterjesztes-1-melleklet.html

http://www.flipsnack.com/mszporoshaza/tdm-eloterjesztes-2-melleklet.html

http://www.flipsnack.com/mszporoshaza/tdm-eloterjesztes-3-melleklet.html

 1. levél Kiss Lászlótól:

http://www.flipsnack.com/mszporoshaza/level-kiss-laszlotol-20150601.html

 Levél Kiss Lászlónak:

http://www.flipsnack.com/mszporoshaza/level-kiss-laszlonak-20150706.html

 2. levél Kiss Lászlótól:

http://www.flipsnack.com/mszporoshaza/level-kiss-laszlotol-20150717.html