eszon.hu | Belföld | tömegsport Miskolc
2013. január 11. 18:29

Miskolc le akarja építeni a tömegsportot!

A szocialisták szerint. A jégpályamizéria és a selyemréti strand bérletárainak egekbe emelése ezt támaszthatja alá.

Az utóbbi napok történéseiből az tűnik ki, hogy a miskolci fideszes városvezetés szembe megy a kormány által felállított egészségnevelési stratégiával és a tömegsport leépítése mellett tette le a voksát. A Selyemréti Strandfürdő bérletárainak brutális megemelése, a szolgáltatások átalakítása, a bérletesek számára is kötelező napijegyvásárlás, illetve a 2-es műjégpálya megnyitása körül kialakult tortúra azt mutatja, hogy a városvezetés nem a miskolciak érdekében cselekszik. Minderről Gúr Nándor szocialista országgyűlési képviselő és Földesi Norbert, az MSZP miskolci önkormányzati frakcióvezetője beszélt pénteken Miskolcon, a Selyemréti Strandfürdő bejárata előtt tartott sajtótájékoztatóján.

„A 2013. évre megállapított illetve tervezett 'szolgáltatási' árak minket, bérleteseket (törzsgárdát) érintenek leginkább, azt a kb. 250-300 főt, akik közül többen jó pár évtizede kitartunk a 'lavór' mellett és nem csak a nyári szezonokban biztosítjuk az árbevétel – vélhetően – jelentős hányadát" – szerepel abban a napokban napvilágot látott nyílt levélben, melyet a Selyemréti Strandfürdőre évek óta belépőbérletet vásárlók írtak Czinkné Sztán Anikóhoz, a Miskolci Turisztikai Kft. ügyvezetőjéhez. Ebben kérték, hogy a 2013-ra kialakított és már be is vezetett bérletes árakat vizsgálják felül az illetékesek. „Tény, hogy a tervezett bérletek árai többszörösen meghaladják a 2013-as évre központilag előirányzott 5,2 %-os inflációs mértéket. Az áremelkedés nagyságát alapvetően növeli az az elképzelés, hogy megszüntetik a 4 hónapos bérletek vásárlási lehetőségét, lecsökkentve 45, illetve 90 alkalmas bérletekre. Nem fogadható el az indoklásuk, miszerint a fürdővendégek számba vételi nehézségei miatt kell megszüntetni, hiszen sorszámozott, fényképes bérletek kerültek kiadásra. Az elmúlt időszakban mindig is 4 havi bérletek voltak, sőt korábban éves is volt. Továbbá megszüntetik a Miskolc Pont kártya kedvezményes igénybe vételi lehetőségét, ami szintén árnövelő tényező. (...) A jelenlegi több mint 30%-os bérlet áremelés is csak a kezdet, mert a 2013. évre szóló árjegyzékük alapján, a sátorbontást követően időkorlátot kívánnak bevezetni a bérletesek részére, napi 500 forintos „túlóra" vagy „napozási jegy" megfizetésével, ami egy nonszensz!" – kifogásolták nyílt levelükben.

Gúr Nándor ezzel kapcsolatban elmondta: a bérletesek levele, az abban sorolt intézkedések mutatják, hogy a miskolci városvezetés még a kormányzati akarattal is szembe megy, hiszen nemhogy javítana, hanem még ront is a sportolási feltételeken, a miskolciak egészséges életmódhoz való jogán. Kezdték ezt azzal, hogy a 2-es műjégpályát ki sem nyitották, csak akkor kezdtek hozzá az előkészítő munkához, amikor már annyira felháborodtak a miskolciak, hogy az már számukra is kínos volt. Azzal az akciójukkal is kárt okoztak, sok száz miskolcinak tették tönkre a szórakozását, kikapcsolódását a két ünnep között, január elején.

Folytatják azzal, hogy brutálisan megemelik a selyemréti strandon a bérletárakat, átalakítják a konstrukciót úgy, hogy az még véletlenül se azoknak kedvezzen, akik kitartanak a strand mellett annak ellenére is, hogy csupán egy medence üzemel.

Merthogy még mindig nem sikerült megépíteni az új medencéket, bővíteni a strand kínálatát. A szocialisták 2010 őszén megnyert pályázati pénzzel, a beruházáshoz szükséges önrésszel, megkötés előtt álló kivitelezői szerződéssel adták át a projektet. 2013 januárját írjuk, s ott tartunk, hogy már megint nincs kivitelező, mert a szocialisták által kiválasztott céggel nem kötötték meg a szerződést, a saját maguk által kiválasztott céget pedig a munka kellős közepén kirúgták.

„Közel két és fél éve vezetik ezt a várost, nevükhöz csupán a rombolás fűződik, semmilyen új városfejlesztő projektet nem tudnak felmutatni" – jelentette ki, hozzátéve: most éppen azokat ütik, akik a szórakozás mellett tenni is akarnak valamit egészségük megőrzéséért, korcsolyáznának, úsznának. „Az előbbiek, úgy látszik, már észhez térítették a városvezetést, utóbbiak is ezt szeretnék elérni. Teljesen egyetértünk azzal a közel 300 emberrel, akik nyílt levélben az intézkedések visszavonását követelik. Az MSZP is csatlakozik hozzájuk" – mondta.

Földesi Norbert elmondta: a napokban több olyan bérletessel is beszélt, akik számára szinte létszükséglet a strandra járás. Egyikőjük, egy idős bácsi például agyvérzésen esett át, mozgáskorlátozott, azt mondta, nem tudja, hogy épül fel, ha nem tudja a bérlet árát, vagy a „napozási felárat" kifizetni. Szerinte a strand által nyújtott szolgáltatás korábban sem arányban az árral, hiszen más településen, Mezőkövesden, Tiszaújvárosban alig drágább a jegy, ám jóval nagyobb szolgáltatást nyújtanak.

A szocialista képviselő szerint ugyanakkor a városvezetés „kisstílű gazdasági, politikai ügyei" miatt tartunk ma még mindig ott, hogy csupán egyetlen medence üzemel, miközben a fejlesztési beruházás áll.