Miskolc nem kíváncsi az importtüntetőkre

Az MSZP szerint ez a tanulsága a szerdának. Fészekrakó-ügyben megoldást kínálnak, várják, hogy a Fidesz is támogassa azt.

„Importtüntetőkkel oldották meg a szerdai demonstrációkat az azokat erőltető szervezetek, ám erre a miskolciak, az avasiak szerencsére nem voltak vevők. Bebizonyosodott, hogy az emberek nem kérnek a felvonulásokból, masírozásokból, a józan megoldás érdekli őket". Mindezt dr. Simon Gábor, az MSZP miskolci elnöke jelentette ki csütörtökön, dr. Varga László ügyvezető elnökkel közösen megtartott sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: az MSZP továbbra sem hisz abban, hogy a Fészekrakó-ügyet az utcán kellene megoldani, nem is lehet, éppen ezért elvárja, hogy a fideszes országgyűlési képviselők támogassák a hétfőn benyújtott parlamenti határozati javaslatukat.

Mint arról korábban beszámoltunk, az MSZP azt kezdeményezi, hogy a kormány különítsen el egymilliárd forintot a miskolci Avas lakótelepen visszaélésekkel eladott lakások megvásárlására és a felhalmozódott rezsihátralékok rendezésére. Négy miskolci szocialista képviselő, Gúr Nándor, Káli Sándor, dr. Simon Gábor és dr. Varga László hétfőn benyújtott határozati javaslatában azt kezdeményezi, hogy az ingatlanokat a Nemzeti Eszközkezelő vásárolja meg, az állam pedig biztosítsa, hogy önkormányzati vagy belügyminisztériumi bérlakásként a térség eladósodott, hitelkárosult családjainak rendelkezésére álljanak. Véleményük szerint ennek forrása például a debreceni stadion építésére vagy más "luxusberuházásokra" szánt összeg lehetne.

Csütörtöki tájékoztatóján dr. Simon Gábor elmondta: Miskolc vezetése az elmúlt két évben ezerszer megígérte már, hogy előrelépést produkálnak Fészekrakó-ügyben. Ehhez képest, amit eddig műveltek, az maximum pótcselekvésnek minősíthető, megoldásnak semmiképpen. A szerdai demonstrációk apropóján kiadott közleményükben például büszkén ecsetelték, hogy 56 lakásban ellenőrizték az ott élőket, s közülük három emberről derült ki, lakcímkártyájuk alapján semmi keresnivalójuk ott. Velük azonban nem lehet mit tenni, nem hivatalosan ott tartózkodnak, ahol akarnak. Nyilvánvaló tehát, hogy ez nem jelenthet megoldást.

Megoldást az MSZP javaslata jelenthet, ezért elvárják, hogy a fideszes képviselők is támogassák azt, sőt, saját parlamenti frakciójukból is próbáljanak támogatókat keresni az abban foglaltak elfogadásához. „Azt, hogy valóban a megoldások érdeklik a miskolciakat, jelzi, hogy nagyon sokan vettek részt az MSZP október 9-ei nagygyűlésén, ott, ahol bemutatták a párt Kelet-Magyarország programjának vitairatát. Kétszeres telt ház, több mint ezer ember volt kíváncsi a miskolci ITC-ben az MSZP terveire" – jelentette ki dr. Simon Gábor. Hangsúlyozta, nem csoda, hogy a Jobbik masírozgat az országban, hiszen a szélsőséges szervezetek igyekeznek kihasználni azt, ha egy ország gazdasága gyenge, az emberek elégedetlenek. Márpedig Magyarország – húzta alá az MSZP miskolci elnöke – az elmúlt két és fél évben, a Fidesz országlása közben tovább csúszott lefelé a szegénységi ranglistán, mára Európa 31. legszegényebb népe lettünk.

Dr. Varga László azt hangsúlyozta, hogy az MSZP jól érzékelte: az emberek nem kíváncsiak a vonulgatásokra. Ezért nem is szerveztek szerdára demonstrációt, ehelyett kedden, utcai fórumokon tájékoztatták programjukról az avasiakat. „Az emberek kíváncsiak voltak arra, mi hogyan oldanánk meg a gondokat. Azt tapasztaltuk, hogy néhányan félreértették a javaslatunkat, azt gondolják, hogy azt az 1 milliárd forintot azoknak adnánk a lakás ellenértékeként, akik vélhetően bűncselekménnyel jutottak hozzá ingatlanjaikhoz. Erről szó sincs, a vételár a közműtartozások, a hitelintézeti tartozások, az esetleges állami követelések kiegyenlítésére szolgálna, a csalóknak abból nem jutna semmi" – hangoztatta.

Szerinte, ha a javaslatukat elfogadják, s elindul a program, mindenki jól jár: az állam is, mert vagyonhoz jut, a szolgáltatók is, mert a kinnlévőségük csökken, a társasházak is, mert megszabadulnak a rengeteg pénzt felemésztő kolonctól, s maguk az avasiak is, hiszen ha egyszer végre megoldja az állam, a város ezt a problémát, akkor a saját tulajdonú ingatlanjuk értéke is emelkedni kezd.

 

http://eszon.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=9448:miskolc-nem-kivancsi-az-importtuentetkre