mszp.hu / eszon.hu | Belföld | Lakásügy
2016. október 20. 18:22

Miskolci építményadó: pertársaság lesz?

Miskolci építményadó: pertársaság lesz?
Az MSZP szerint törvénytelen a miskolci városvezetés legújabb adóötlete. Ha nem törlik el, per is lehet belőle.
"Ma Magyarországon jóval több mint 4 millió ember él a létminimum alatt, a probléma mintegy 1,4 millió háztartást érint. A gyermekek 35 százaléka kénytelen komoly nélkülözések közepette élni. Mindezt látja mindenki, főleg itt, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolcon, kivéve a kormánypárti politikusokat, a városvezetést. Nem veszik tudomásul a helyzetet, nem változtatnak a politikájukon".
 
Mindezt dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője jelentette ki csütörtöki miskolci tájékoztatóján.
 
Hangsúlyozta: az elmúlt években az országból 600 ezer ember ment el, hogy külföldön keressen megélhetést magának. Az elvándorlás Miskolcon is óriási probléma, ám ahelyett, hogy tenne ellene a városvezetés, még ront is a helyzeten. Legutóbb például olyan döntést hozott a fideszes többségű önkormányzati közgyűlés, hogy megadóztatják azokat, akiknek ingatlanjuk van Miskolcon, ám életvitelszerűen nem ott tartózkodnak.
 
"Az MSZP azt követeli, hogy az önkormányzat a következő közgyűlésén semmisítse meg ezt az október 6-án elfogadott jogszabályi passzust. Ha ezt nem teszi meg az önkormányzat, akkor az MSZP a törvényességi felügyeletet ellátó kormányhivatalhoz fordul, kérve, hogy intézkedjenek. Ha mindezek ellenére a fideszes városvezetés mégis ragaszkodik a módosított rendelethez, azaz az adó bevezetéséhez, az MSZP azt javasolja az adó alá vetetteknek, hogy forduljanak bírósághoz. A párt arra is kész, hogy pertársaságot alapítson az érdekükben."
 
Minderről már dr. Simon Gábor, a szocialisták frakcióvezetője beszélt. Hangsúlyozta: a városvezetés nemhogy nem tesz az elvándorlás ellen, de még fokozza is azt. Hátba szúrja például azokat a miskolciakat, akik bár ma az ország más részén, vagy külföldön élnek s dolgoznak, ám még nem tettek le arról, hogy visszatérjenek a városba. Így viszont, hogy elkerüljék az adófizetést, alighanem eladják miskolci ingatlanjukat, s végleg szakítanak Miskolccal.
 
Emlékeztetett arra, hogy 2014-ben a Kúria egy ilyen ügyben egyszer már állást foglalt: a főváros XIV. kerületi önkormányzatát marasztalta el, kimondva, hogy „törvényellenes az, ha az önkormányzati jogalkotó az adókötelezettség fennálltát, fenn nem álltát, mértékét a lakcímnyilvántartás adataitól teszi függővé". Az önkormányzatot ezért az addig ezen a jogcímen beszedett adó visszafizetésére kötelezte.