eszon.hu | Belföld | családbarát Miskolc
2015. szeptember 24. 14:25

Miskolcnak nincs ideje a kormányra várni!

Rohamosan csökken a városlakók száma. Egy családbarát Miskolc segíthetne a helyzeten, de a városvezetés egyelőre hallgat.

Önállóan is tennie kell az elvándorlás megállításáért a miskolci városvezetésnek, nem lehet arra várni, hogy a kormányzat javít majd a kiskeresetűek, közmunkások, munkanélküliek nyomorán. Pláne, hogy az Orbán-kormánynak nincs is ilyen szándéka. Az önkormányzatnak vannak saját eszközei is a város élhetőbbé tételére, például, hogy különböző kedvezményekkel támogatja a miskolci családokat. Az MSZP Családbarát Miskolcért programja erről szól, s jól látszik, hogy a városlakók igénylik is az ilyen jellegű terveket: egyrészt eddig több ezren támogatták aláírásukkal az MSZP programját, másrészt egy civil szervezet a közelmúltban olyan javaslattal állt elő, amely a szocialisták elképzelései között is szerepel.

Minderről dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője és dr. Simon Gábor önkormányzati frakcióvezető beszélt csütörtökön Miskolcon.

Dr. Simon Gábor szerint a fideszes városvezetés különböző látszateseményekkel próbálja meg elterelni a valós problémákról a figyelmet, miközben a város legnagyobb sorskérdésével, a népességfogyással, az elvándorlással nem törődik, semmilyen elképzelése sincs arról, mit kellene tenni a szomorú folyamat megállításáért. Folyamatosan nyomják a sikerpropagandát, miközben az önkormányzat legutóbbi közgyűlésén éppen az egyik alpolgármesterük mondta ki, hogy a sikeresség fokmérője a népességszám alakulása: ha jól mennek a dolgok, nő a népesség, ha nem, akkor csökken.

Márpedig Miskolcon folyamatosan csökken, az elmúlt években ráadásul rohamosan. Ma már 160 ezer ember sem él a városban. Papíron. Mert a valóságban még kevesebb lakója van a hajdanvolt második legnépesebb városnak, sokan ugyanis más városban, külföldön keresik a boldogulást, miközben hivatalosan még mindig miskolci a lakcímkártyájuk. Simon szerint mindezt a városvezetés is tudja, mégsem tesz a jelenség ellen semmit.

Dr. Varga László arra mutatott rá, hogy a kormányzat is sokat tehetne az elvándorlási hullám megállításáért. Azzal például, hogy nem tartja mesterségesen alacsonyan a béreket, nem zsákmányolja ki az embereket, hanem például megemeli közszférában dolgozók fizetését. Emlékeztetett arra, hogy a minimálbér reálértéke 5000 forinttal ér kevesebbet, mint amennyit ért a 2010-es kormányváltás előtt. A drasztikusnak látszó minimálbér-emelés egy kormányzati trükk volt, hiszen a 2010-ig adómentes minimálbért ezzel együtt adókötelessé is tették. Így alig lett valamivel több elkölteni való pénze a minimálbéresnek, ráadásul az infláció ezt a többletet is elvitte.

Miskolc – ahol a lakosság 2/3-a él a létminimum környékén, vagy az alatt – ugyanakkor a saját eszközeivel is tehetne az elvándorlás ellen. Például, hogy különböző kedvezményekkel támogatja a miskolci családokat. Az MSZP júniusban meghirdetett Családbarát Miskolcért programja erről szól, s jól látszik, hogy a városlakók igénylik is az ilyen jellegű terveket: egyrészt eddig több ezren támogatták aláírásukkal az MSZP programját, másrészt egy civil szervezet a közelmúltban olyan javaslattal állt elő, amely a szocialisták elképzelései között is szerepel. Az MSZP hét pontot tartalmazó cselekvési programjának egyik pontja ugyanis arról szól, hogy a város az MVK járatain adjon kedvezményt a kisgyermekkel közlekedő szülőknek a bérletvásárláshoz, s az említett civil szervezet is éppen ezt kezdeményezte a napokban.

Igény tehát van, elképzelések is, jó lenne – mutatott rá Varga – ha a városvezetés nem söpörné le szokás szerint a szocialisták javaslatát, hanem tárgyalna azok megvalósításáról. „Lépni kell, mert világosan látszik, hogy nem várhatunk a kormányra" – sürgetett Miskolc országgyűlési képviselője.