MTI/mszp.hu | Belföld | éhségmenet 2013
2013. február 04. 11:17

Miskolcról is elindult az éhségmenet

Miskolcról is elindult a Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket Egyesület szervezte, éhségmenetnek nevezett tiltakozó akció hétfőn.

A szállingózó hóesésben, nulla fok körüli hőmérsékletben indult útnak a menet, zászlókkal, transzparensekkel. Mintegy félszázan vágtak neki a Budapestig tartó csaknem 200 kilométeres távnak, hogy február 11-én, az Országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitónapján a Kossuth téren tiltakozzanak a kormány politikája ellen.Komjáthi Imre, az egyesület elnöke arról szólt: a kérések ideje lejárt, most már követelik a 60 ezer 200 forintos közmunkás minimálbér visszaadását. Ugyancsak követelik, hogy ezt az összeget egy összegben, és ne heti bontásba fizessék ki. Szintén követelik azt, hogy minden családban legalább egy embernek legyen folyamatos munkája legalább egy évig, valamint azt is, hogy a fiatal, munkanélküli pályakezdők már négy hónap után közmunkához jussanak, ne kelljen erre egy évet várniuk.

Az elmúlt évek "elnyomó, kizsákmányoló politikájának" nem csak a közmunkások az áldozatai, ezért az egyesület követeli az igazságos közteherviselést, az egykulcsos személyi jövedelemadó eltörlését - tette hozzá.

Gúr Nándor, az MSZP alelnöke, országgyűlési képviselő is elindult a menettel. Az MTI-nek elmondta: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakaszon végigvonul, és azt követően is többször csatlakozik majd a menethez. Az országban négymilliónál többen élnek a létminimum alatt, igen sok gyerek nélkülöz, nem teljesült a kormány és a miniszterelnök ígérete a munkahelyteremtésről, illetve a közbiztonsági javításáról, a radikális adócsökkentés pedig csak a tehetősebbeknek kedvezett - sorolta.

Komjáthi Imre közölte: jelenleg nyolc éhségmenet tart a főváros felé, a későbbiekben pedig további négy indul útnak, és várhatóan több ezren lesznek jelen február 11-én a Kossuth téri demonstráción.

Az elmúlt napokban több "éhségmenet" is elindult Budapest felé többek között Békéscsabáról, Nyíregyházáról, a baranyai Sellyéről, Kaposvárról, Ózdról, a Hajdú-Bihar megyei Polgárról.

További információk az Éhségmenet hivatalos facebook oldalán.