mszp.hu | Belföld, Külföld | EP2014 kiáltvány Európa
2014. május 25. 10:07

Mit akar az MSZP Európában?

Ugyanazt akarjuk Európában, mint Magyarországon: munkát, kenyeret, igazságot! Baloldali újjászületést! Ismét munkába lendíteni Európát!

2014-ben az európai baloldal számára megnyílt az esély, hogy a legnagyobb tömörülést képezze az Európai Parlamentben. Minden egyes szavazat, minden egyes mandátum számít! Ha akár csak eggyel több képviselője lesz az MSZP-nek, mint korábban, az a mérleg nyelve lehet. Ha még többre teszünk szert, akkor magabiztosan mondhatjuk, Európa nálunk is balra tart!

Programunk a méltányos munkahelyek és az ezekhez tartozó méltányos fizetések világát vázolja fel. Európa eddig is több százezer munkahelyet adott a magyaroknak, sajnos többnyire a határainkon kívül. Az orbáni Magyarország ma nem tudja üzenni sem saját állampolgárainak, sem Brüsszelnek, hogy a magyarok munkahelye Magyarországon lesz.

Ezen akarunk változtatni! Törekvésünk, hogy az EU minden pontján, így hazánkban is, a minimálbérek, de a legkisebb nyugdíjak is fedezzék a létminimumot! Meg akarjuk szüntetni a nők és a férfiak közötti bérkülönbségeket, s áthidalni az ebből fakadó nyugdíjszakadékot! Hosszabb távú célunk az európai teljes foglalkoztatottság, amelynek azonnali lépéseként a fiatalok számára garantált munkahelyeket követelünk! A létminimum azt jelenti, hogy mindenkinek legyen normális lakhatása és ehessen rendesen! Ez utóbbihoz méltányos árú, jó minőségű élelmiszer dukál, ami azt jelenti, hogy a kormányok ne szedhessenek busás adókat az élelmiszereken! Egyszámjegyű élelmiszer-áfát akarunk szerte a kontinensen! Elvi éllel mondjuk ki: gyermek nem éhezhet a gazdag Európában!

Mindez a legkevesebb! Többet is akarunk!

Legfőképp rendet a pénzügyekben! Az nem járja, hogy a kormányok a bankokba hordassák az emberek pénzét, hogy ott aztán a pénzügyi zsonglőrök káprázatos jövedelmeket markoljanak fel! A bankok a lakosság pénzügyeinek biztonságos intézésére és a gazdaság finanszírozására valók. Arra, hogy közreműködjenek a munkahelyek számának növelésében.

A méltányos közteherviselés immár európai feladat is. Az EU pénzeszsákjai az emberek adóiból töltődnek. A nagy pénzeket mozgatók igenis fizessenek többet! Ezért már korábban csatlakoztunk az európai szocialisták pénzműveleti adót (FTT – Financial Transaction Tax) követelő kezdeményezéséhez, amelynek lényege, hogy a spekulatív tőkemozgásokat 100.000 euró (30 millió forint) felett különleges, fél százalékos adó sújtsa!

Azt is akarjuk, hogy mindenki ott fizessen adót, ahol a jövedelme keletkezik! Elég volt az adóparadicsomokból, a nép elől kisíbolt milliárdokból! A pénzműveleti adó ezt a célt is segíti.

Magyar szemszögből kiemelten fontos a vidék felemelése. Ennek lelki alapja, hogy a magyar föld ne lehessen sem hazai, sem pedig külföldi eredetű szabadpiaci spekuláció tárgya! Európa segítségét az adottságaink lehető leggondosabb kiteljesítése terén várjuk.

Európa adjon több teret a szolidaritásnak! Az EU 10 évvel ezelőtti kibővülésével mindenki jól járt, sokan annál is jobban. A kontinens keleti és a déli régióinak felzárkóztatása azonban továbbra is kiemelt feladat. Magyarország úgy és akkor válhat Európa büszke részévé, ha több erőforrás áramlik ide, mint innen el. Európának és tagországainak tehát arra is figyelni kell, hogy az uralkodó elitek se zsákmányolhassák ki a saját népüket! A korrupció ellenségei vagyunk!
Célunk, hogy megtörjük a konzervatív erők megszorító gyakorlatát, s véget vessünk a társadalom lenyomásának (social dumping)! Az elnyomottak felemelkedéséért küzdünk.

„Új irányt kell adni Európának!” Követeljük hát a szabad szakszervezeti szerveződések lehetőségét éppúgy, mint a sérülékeny társadalmi csoportok megsegítését! Ezekben sem vagyunk egyedül! Mi, magyar szocialisták az Európai Szocialisták (PES) Frakciójának (Socialists &Democrats) részét képezzük az Európai Parlamentben. Közös döntésünk nyomán az EP eddigi elnökét, a német szociáldemokrata Martin Schulz-ot támogatjuk, hogy ő legyen az Európai Bizottság új elnöke!

Az európai parlamenti választásokat megelőző politikai küzdelem pártok között zajlik. A demokratikus erőknek azonban együttesen kell minden tőlük telhetőt megtenni azért, hogy a szélsőséges csoportok kiszoruljanak az Európai Parlamentből! Magyarországon ez azt jelenti, hogy a Jobbik leleplezése és visszaszorítása a többi hét induló párt együttes feladata.

Az Európai Parlament azonban kicsit sem a nemzetek küzdőtere, még kevésbé az egyes országok pártjainak kihelyezett csatamezeje. Az Európai Parlament az EU tagországok pártjainak közös döntéshozó terepe. Noha minden döntésnek van minden tagországra ható vonatkozása, a nemzeti érdekek érvényesítése mégsem mehet senkinek a kárára! Magyarország érdekeit akkor tudjuk jól képviselni, ha abban mások is jót látnak. Ennek kimunkálása is a képviselethez jutó magyar pártok közös feladata!

Mi, magyar szocialisták hazánk európai szintű felemelését vállaljuk. Azért akarunk dolgozni - lehetőleg minél többen - az Európai Parlamentben, hogy minden magyar választópolgár nemzeti, anyagi és lelki biztonságban élhessen Európa bármely szegletében! Ám legfőképp olyan európai Magyarországot akarunk, amely a legerősebb vonzásponttá válik minden honfitársunk számára!

Biztonságot akarunk! Minden magyar család biztonságát. Európában.

Azt akarjuk, hogy valamennyi magyar választópolgár tudja, érezze, lássa: május 25-én az MSZP-re adott szavazat a gyerekeink jövőjére adott szavazat!