mszp.hu | Belföld
2024. május 13. 18:12

Mit gondol a Belügyminisztérium arról, hogy egy jogerősen elítélt polgármester adhat át elismerést a rendőröknek?

Mit gondol a Belügyminisztérium arról, hogy egy jogerősen elítélt polgármester adhat át elismerést a rendőröknek?
Méhkerék jogerősen elítélt polgármestere adott át a rendőrség napján kitüntetést két helyi rendőrnek. Gurmai Zita országgyűlési képviselő, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint ez a díjat átvevő rendőröknek megalázó lehet, ezért a Belügyminisztérium miniszterhelyettesét, Rétvári Bencét kérdezte hétfőn a parlamentben, hogy megtudja, egy jogerősen szabadságvesztésre ítélt polgármester miként adhat át elismerést.

Tát Margit, Méhkerék Község polgármestere saját közösségi oldalán számolt be arról, hogy a rendőrség napján két rendőri szolgálatot teljesítőnek is átadhatta Méhkerék Község Önkormányzatának elismerését. Gurmai Zita szerint mindig örömteli, ha olyan rendvédelmi dolgozók vannak a testületben, akik kitüntetésre érdemes munkát végeznek, az elismerést átadó személye mégis kétséges.

Két évvel ezelőtt, 2022-ben ugyanis a Gyulai Törvényszék költségvetési csalás bűntette miatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Tát Margitot. A bűncselekmény során a helyi önkormányzatot több mint 30 millió forintos kár érte. 

A kitüntetés körülményei a hazai sajtó figyelmét is felkeltették, több médium is beszámolt a rendkívül furcsa helyzetről, a rendőröknek ugyanis megalázó lehet egy elítélt bűnözőtől kitüntetést átvenni.

Gurmai Zita az üggyel kapcsolatban a Belügyminisztérium miniszterhelyettesének véleményét firtatta, így a következőket kérdezte:

  1. Mi a véleménye arról, hogy jogerősen szabadságvesztésre ítélt polgármester adhat át elismerést a rendőröknek?
  2. Nem rombolja ez a rendőrség hitelességét? Nem árt ez a rendőrség tekintélyének? 

Kapcsolódó párttagok