Mit hozott az országnak, Heves megyének a FIDESZ két éves kormányzása?

A FIDESZ-KDNP kormány elmúlt két évben mutatott politikájának értékeléséről, annak Heves megyét és az országot hátrányosan érintő intézkedéseiről tartott sajtótájékoztatót kedden, Gyöngyösön Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese, dr. Sós Tamás országgyűlési képviselő, megyei elnök, és Hiesz György a párt gyöngyösi frakcióvezetője.

A korábban tervezett beruházások leálltak, amely pályázatok pedig meg lettek ítélve, azok is bizonytalanok a megyében, Gyöngyösön: így például az 1,2 milliárd forintos Bugát Pál Kórház fejlesztése. Erre a térségre nem figyel a FIDESZ, diszkriminatív a gyöngyösiekkel. Közben pedig jelentős a pénzkivonás az egészségügyből, a várólisták pedig egyre csak növekednek – kezdte dr. Sós Tamás.

 

Az országos helyzetről szólva Simon Gábor kiemelte, hogy rendkívül mozgalmas hónapok elé néz az ország, hiszen a kormányzati intézkedések folyamatosan rontanak a lakosság helyzetén.

Most érik be az unortodox gazdaságpolitika, melynek következtében a magyar társadalom kettészakadt. A lakosság 42 százaléka megélhetési gondokkal küzd, a másik fele pedig a közgép osztály, akiknek egyre több jut. Politikai törésvonal is megfigyelhető: vannak a „jók”, akik elfogadják az unortodox politikát, és vannak a „rosszak”, akik a demokrácia pártján állnak – részletezte az MSZP elnökhelyettese.

Hozzátéve, hogy Magyarországon 2010 óta folyamatosan csökken az életszínvonal, Európa sereghajtói vagyunk, ami nem történt volna így, ha a FIDESZ folytatta volna a szocialista kormányok által elkezdett válságkezelést, gazdaságélénkítést.

A legutóbbi 400 milliárdos Matolcsy-csomag, 400 milliárdos megszorítást előirányoz, melynek jó, ha a fele realitás. Az MSZP ezzel szemben kíván szakmapolitikai, szervezeti és regionális programalkotási területeken alternatívát kínálni. A Kelet-Magyarország és a Budapest Program után, elkezdődött a Nyugat-Magyarország Program megalkotása is – zárta Simon Gábor.

 

Hiesz György a helyi viszonyokról szólva elmondta, hogy az önkormányzati ciklus félidejében szórólap kampánnyal kívánják értékelni a kormány és a helyi önkormányzat intézkedéseit Gyöngyösön és térségében.

Aggasztó, hogy minden fejlesztés leállt a térségben és a városban, a Mátrai Erőmű, a kórház, a közutak felújítása mind-mind állnak. A városban csak az előző ciklusban megnyert és előkészített európai uniós pályázati fejlesztések zajlanak. Szétvertek egy jól működő kistérséget, ezzel a város 100 millió forint körüli veszteséget fog elszenvedni. Januártól államosítani fogják az iskolákat, de a működtetését a városnak kell vállalnia úgy, hogy a jövő évi költségvetést nem ismerjük – tett hozzá Hiesz György.