Mit jelent ma Európa?

Május 9-én, Európa napon, az európai békét és egységet ünnepeljük. Magyarország kilenc éve tagja az Európai Uniónak, élvezve a teljes jogú tagság minden előnyét, és elfogadva a vele járó kötelezettségeket.  

Jól emlékszem még a 2003-as népszavazásra, arra, hogy a voksolók 84 százaléka támogatta a belépést. A mai híradásokat és közvélemény-kutatásokat elnézve, gyakran fölmerül bennem a kérdés: vajon ma milyen eredmény születne? Én ugyanúgy szavaznék, ahogy akkor is tettem: igennel. Miért?

Azért, mert továbbra is igent mondok arra, hogy Magyarország a béke és egység közösségéhez tartozzon, részese legyen egy közös értékeken alapuló együttműködésnek. Nem máshová, hanem egy olyan "klubba" szeretnék tartozni, amely a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok tiszteletben tartásának értékein alapul. Oda, ahol a megkülönböztetés tilalma, a tolerancia, az igazságosság, a szolidaritás, valamint a nők és a férfiak közötti egyenlőség érvényesül. Sajnos vannak, akik nem így gondolkodnak, de a konkrétabb példák talán őket is meggyőzik: a különböző fejlesztési és mezőgazdasági támogatásokon túl, uniós tagságunk teszi lehetővé többek között azt is, hogy szabadabban utazzunk, könnyebben vállaljunk munkát vagy telepedjünk le más európai országban. Ne felejtsük el az elmúlt kilenc évben hazánkba érkezett pénzügyi támogatások jelentőségét sem.

Nem azt mondom, hogy az EU tökéletes. Nem az. Nem volt tökéletes az elmúlt évek konzervatív válságkezelése. Jól mutatják ezt az Európa-szerte súlyosbodó szociális gondok. Nem tökéletes az intézményi berendezkedés, legitimitási problémák vannak. Ezt támasztja alá az EU növekvő elutasítottsága is. De azt mondom, hogy százszor inkább azért dolgozom, hogy jobbá tegyem, minthogy ne ide tartozzam. Az Európai Szocialisták Pártjával küzdöttünk az Európai Ifjúsági Garanciáért, küzdünk az Európai Szociális Unióért. Az európai polgárok fokozottabb részvételét helyezzük a középpontba, hiszünk az aktív demokráciában - ahogy közös alapértékeink mindegyikében.

Az Európa nap ugyanazt jelenti, mint ötven éve mindig, de mégis többet: azt jelenti, hogy elfogadjuk az európai béke és egység eszményét - de azt is, hogy hajlandóak vagyunk azért dolgozni, hogy jobbá tegyük.

Az utóbbi években fölerősödtek a kirekesztő, antiszemita, rasszista, szélsőséges és nacionalista hangok, amelyek törékennyé teszik a közös európai értékrendet. Együtt kell megtalálnunk a közösségi megoldást arra, hogy megőrizzük a békét és az egységet. Az európai szocialisták ezt teszik, nem pedig ellenségképet generálnak vagy kettős beszéddel trükköznek.