mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2024. április 15. 13:17

Mit lehet tudni az ügyeleti rendszer budapesti átállásáról?

Mit lehet tudni az ügyeleti rendszer budapesti átállásáról?
Hétfőn tovább folytatódott a parlament tavaszi ülésszaka, napirend előtti felszólalásában Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese az új ügyeleti rendszerről kérdezte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárát. A szocialista országgyűlési képviselő szerint ugyanis az ügyeleti rendszernek számos hiányossága van, melyek komoly gondot okozhatnak a jövőben.

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a napokban arról beszélt, hogy a következő hónapokban a fővárosban is be szeretnék vezetni az új ügyeleti rendszert, amely országos szinten már elindult. Kormányzati körökben dicsérik az újfajta rendszert, a valóságban mégsem tűnik túl sikeresnek. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint aggasztó a helyzet, ugyanis több helyről is érkezett panasz, miszerint számos városban komoly problémák jelentkeztek, az ügyintézők elérhetetlenségétől kezdve, a túl kevés ügyeleti pontig, jó példa erre Szentendre esete, ahol egy ügyeletre 100 ezer beteg jutott.

Gurmai Zita rámutatott, a főváros lélekszámát és méretét tekintve is különbözik az ország többi részétől, mivel Budapesten sokkal többen élnek viszonylag kis területen. Ez eredményezheti azt, hogy a szentendreihez hasonló aránytévesztés jelentősen több embert fog hátrányosan érinteni, sokkal többek egészségét fogja hátrányosan befolyásolni az átalakítás, annak ellenére is, hogy a fővárosban több ügyeletes kórház található.

Mindezekre tekintettel a következő kérdéseket tette fel Gurmai Zita a Belügyminisztérium államtitkárának:

  1. Az országos átlaghoz képest, az eddig gyűjtött tapasztalatok alapján sikerült-e jobban megtervezniük az ügyeleti átállást, mint az ország megyéiben, hogy az országos szinten tapasztalt, rendszerszintű hibákat sikerüljön kiküszöbölni? 
  2. Egyeztettek-e a főpolgármesterrel, a Fővárosi Közgyűléssel, illetve a budapesti kerületekkel az átállásról?
  3. Egyeztettek-e a budapesti orvosokkal az átállásról? 

 

Kapcsolódó párttagok