MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | parlament
2018. július 16. 22:05

Mit ne együnk ma! - Mitől is vagyunk veszélyben!? - Országgyűlés

Ülésezett a parlament.

Mit ne együnk ma! - Mitől is vagyunk veszélyben!?

Bangóné Borbély Ildikó azt firtatta, a kormányzat minden szükséges intézkedést megtett-e a közelmúlt élelmiszerbotrányaiban. Véleménye szerint a szaktárca és szakhatóság egyik ügyben sem állt a helyzet magaslatán.

Példaként említette a fertőzött ásványvizeket. Megjegyezte, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján a San Benedetto ásványvízről több hírt is lehetett olvasni, de a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Vivien ásványvízről nem lehetett ott híreket találni. A lisztériabaktériummal fertőzött fagyasztott zöldségekkel kapcsolatban azt kifogásolta, hogy a Nébih csak azután lépett, miután az EU figyelmeztette.

 

A jövő évi központi költségvetésről szóló bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitájával folytatta munkáját a parlament hétfőn.

Kétszínűség és képmutató hozzáállás látszik a tervezetből

Gurmai Zita szerint kétszínűség és képmutató hozzáállás látszik a tervezetből, amely 11 év után sem növeli a családi pótlék, a gyes, a gyed összegét és változatlanul hagyja a babakötvényhez folyósított juttatást.

Szerinte a Fidesz-kormányzat "lerabolta a családokat", és most ismét cserben hagyja őket. A képviselő szerint a családi pótlékot legalább ötven százalékkal kellene jövőre emelni, ha a kormányoldalnak "valóban fontosak a családok".

Mérgező ételek, rákkeltő gyógyszerek?

Bangóné Borbély Ildikó azt kérdezte, a kormány miért nem garantálja a magyar emberek egészségét.

Magyarországon ma 3 millió felnőtt szenved magas vérnyomástól - mutatott rá, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyógyszerpiacra 27 fajta olyan vérnyomáscsökkentő került, amely nagyon magas kockázattal rákkeltő anyagot tartalmaz. Hogyan fordulhat elő, hogy nem értesítik a betegeket, milyen mérgező hatóanyagú gyógyszereket szednek? Ki állja az eset miatt felmerülő esetleges költségeket? Tett-e feljelentést az állam az érintett céggel szemben? - sorolta kérdéseit.

A horvátok is a mi kutyánk kölykei?

Korózs Lajos azonnali kérdésében azt mondta, Horvátország a héten két nagy sikert is elért. A szomszédos ország labdarúgó válogatottja a világbajnoki döntőbe került, ezt megelőzően pedig a horvát legfelsőbb kereskedelmi bíróság úgy döntött, hogy az ország devizahiteleseinek átlagosan 4 millió forintnak megfelelő kuna jár vissza.

"Magyarországon miért nem lehet megoldani ezt a problémát?" - kérdezte a képviselő.

Mennyit tart be a civil részvétel európai kódexéből a kormány?

Gurmai Zita  a civil szervezetek ügyét hozta fel. Mint kifejtette, Európában a civil részvételi kódex betartása jó és fontos fokmérője a demokráciának. Ahol erről nem vesznek tudomást, ott nincs demokrácia, és a Fidesz ezt az utat járja azzal, hogy minden olyan civil szervezetet üldöznek, kriminalizálnak, amely nem ért egyet a kormánnyal.