2012. április 26. 13:27

Mit rombol még, Dancsó úr?

2006 óta a Fidesz választókerületi elnökeként és alpolgármesterként, 2010 óta polgármesterként, vagyis immár hatodik éve Dancsó Józsefnek komoly szerepe van abban, hogy mi és hogyan történik a városunkban. Munkálkodásának eredménye siralmas: Orosházán nem folytatódott a szocialista városvezetés alatt megszokott fejlesztések lendülete, sőt, sok területen még visszafejlődés is történt (pl. önkormányzati fenntartású iskolarendszer).

Amikor megnyíltak a korábbinál nagyobb uniós források (ÚMFT), sokszor kritizáltuk a Dancsó-féle városvezetést, amiért vagy egyáltalán nem, vagy tragikusan rosszul pályázott. A kevés nyertes pályázatot pedig katasztrofálisan menedzselték le, ilyen volt például a kerékpárút építése, ahol minden hibát elkövettek, amit csak el lehet követni.

Ugyanez látszódik ismétlődni a Főtér-projekt esetében is, tízszeres nagyságrendben. Itt is − ugyanúgy, mint a kerékpárútnál − a pályázat beadását természetesen támogattuk. Sőt, jobb lett volna, ha nem várnak annyit, hanem például Gyulához hasonlóan hamarabb élnek a lehetőséggel, hiszen a pályázati kiírásban sehol sem kötötték ki, hogy csak a Hotel Alföld környékére lehet pályázni. Gyula három ilyen pályázatot is nyert, meg lehet nézni, milyen sokat szépült a város.

Emlékszünk: a statikailag jó állapotú, magántulajdonban lévő Alföld Szállót két részletben, az orosházi adófizetők pénzéből, magánzsebeket gazdagítva, több százmillió forintért (úgy, hogy egyedüli érdeklődő volt a város!) megvásárolták, majd újabb súlyos tízmilliókért lebontották, a végén egy hatalmas gödör maradt az épület helyén. A szállodát uniós forrásból fel lehetett volna újítani. Ekkor a szocialista párt határozottan tiltakozott, mint ahogy mindent elkövettünk azért is, hogy a Kossuth-szobor az eredeti helyén maradhasson. Sajnos Dancsó Józsefet rombolási szándékában − testületi többség híján − nem tudtuk megakadályozni.

A legújabb történés, hogy szemben azzal, amit Dancsó József ígért, a Főtéren kiirtották a növényzet nagy részét. Szó sincs arról, amit még az újságban és a testületi ülésen is hazudtak, hogy a fák jó részét majd „gyökérzettel együtt kiemelik, és speciális körülmények között tárolják”. Elég elmenni arra, mindenki meggyőződhet a saját szemével az igazságról: ezt mifelénk barbárságnak és fairtásnak hívják.

Hogy is szólt a Dancsó-féle ígéret? „A város és a kivitelező szakemberei újra bejárják a területet, és közösen döntenek arról, hogy mely fákat kell kivágni.” Döntöttek, látjuk: kivágni mindet! Ez Dancsó József „városfejlesztése”. Ahol ő fejleszt, ott kő kövön nem marad.

Egy cél itt is világosan látszik: valaki nagyon jól fog járni azzal, hogy a most kiirtott fák helyére újakat szállítson, s ezek állítólag darabonként több millió forintba fognak kerülni, amit majd megint az Orosháziaknak kell kifizetni.

Tiltakozunk Dancsó József településrombolása ellen. Az internetes oldalunkon (www.facebook.com/mszpoh) bemutatjuk a tér növényzetét eredeti és meggyalázott állapotában is, azért, hogy mindenki lássa az igazságot, és ne csak abból a távoli, szemérmes fotóból tájékozódjon, amit a helyi közmédiacég a saját internetes oldalára ki mert tenni.

Orosháza, 2012. április 26.
MSZP Orosházi Szervezete elnöksége