mszp.hu | Belföld
2023. május 30. 14:22

Mit tesz a kormány a demenciával küzdő betegekért?

Mit tesz a kormány a demenciával küzdő betegekért?
Magyarországon jelenleg 300.000 időst érint a demencia, közvetlenül pedig közel 1 millió embernek kell nap mint nap foglalkozni a jelenséggel. A szociális ellátórendszer és az egészségügyi rendszer azonban nem alkalmas a demens idősek ellátására, a jelenleg őket ápoló családtagokra pedig elviselhetetlen teher hárul. Hiszékeny Dezső, az MSZP Választmányának elnökhelyettese, országgyűlési képviselő ezért kérdezte a parlament keddi ülésnapján azt Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy mit tesz a kormány a demenciával küzdő betegekért.

A demencia, vagyis a szellemi leépülés, a személyiség megváltozását és az önellátás képességének folyamatos elvesztését jelenti. Ez folyamatos és komplex kezelést igényel, egyszerre társadalmi, egészségügyi, valamint szociális probléma is. Ezzel szemben ma sem a szociális, sem az egészségügyi rendszer nem képes ellátni a demenciával küzdők igényeit. 

Hiszékeny Dezső elmondta, a demenciában szenvedők 70-80%-a saját otthonában él, szeretteik gondozzák őket, ám ez nagyon komoly mentális, fizikális és anyagi terhet jelent a családtagok számára. Becslések szerint Magyarországon jelenleg 300.000 ember küzd demenciával. Fontos megjegyezni, hogy a társadalomban azonban a közvetlenül érintettek száma közel 1 millió fő. Ez önmagában intézkedésért kiált a kormány részéről, ám, ha hozzávesszük, hogy a magyar társadalom folyamatosan fogy és öregszik, akkor jól érzékelhető, hogy 10-15 éven belül olyan robbanás várható a demens idősek számában, amelyre a jelenleg is hiányos ellátórendszer végképp nincs felkészülve.

A kormány is felismerte ezt és 2019-ben demencia elleni akciótervet indított, azonban ennek a mai napig semmilyen eredménye nincsen. „Elfelejtődött? Demens lenne a kormány? Remélem nem!” – jegyezte meg az MSZP országgyűlési képviselője, majd hozzátette, ezért kérdezi most a kormánytól azt, hogy mit tesz a kormány a demenciával küzdő betegekért?

Kapcsolódó párttagok