mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 12. 09:36

Mit tesz a kormány azért, hogy a magyar családok számára megfizethető legyen egy balatoni nyaralás?

Mit tesz a kormány azért, hogy a magyar családok számára megfizethető legyen egy balatoni nyaralás?
A magyar nagytavak közös kincseink, ezért mindenki számára meg kell teremteni a lehetőségét annak, hogy eljuthasson üdülni, pihenni. Az MSZP számtalan javaslatot dolgozott ki a helyzet megoldására, azonban a Fidesz ezeket nem támogatta, így Molnár Zsolt és Gurmai Zita írásbeli választ igénylő kérdéssel fordult Rogán Antalhoz, hogy kiderüljön, mit tesz a kormány annak érdekében, hogy a magyar családok számára elérhető legyen az üdülés a hazai vizeknél.

Az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt, egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy elutazzanak üdülni, pihenni. Túlzás nélkül állítható, hogy a Balaton mellett tapasztalható árak már vetekszenek a francia Riviéra áraival, hiszen a hírek évek óta arról szólnak, hogy egyre drágább a belföldi üdülés, illetve egyre több család számára csak álom marad a balatoni nyaralás. Miközben a Balatonnál rekord magasak az üdülés költségei, addig Horvátországban a döntéshozók ingyenessé tettek minden strandot a tengerpart mellett, hiszen a fürdőzés nemcsak a kiváltságosoknak, hanem mindenkinek jár. 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint a balatoni forgalomban 30 százalékos a visszaesés az előző év ugyanezen időszakához képest, hiszen a magyar családok számára nem csak a Balaton melletti szálláshelyek megfizethetetlenek, hanem a strandbelépők és a strandbüfék árai is komoly anyagi terhet jelentenek. A KSH adataiból tisztán látszik, hogy kevesebben és kevesebbet nyaralnak idén a magyarok.

„Mivel több tízezer forintba kerül egy család egy napi nyaralása, így érthető, ha nem futja nekik a méregdrága szállásokra sem. Nem csak a strandbelépő, meg a lángos ára emelkedett, de már egy félliteres üdítő is 750 forintba kerül egy sima strandbüfében. Nem véletlenül járnak újra hűtőtáskával az emberek strandolni” – fogalmaztak parlamenti beadványukban az MSZP országgyűlési képviselői. 

Az MSZP kidolgozott számtalan megoldási javaslatot annak érdekében, hogy a legrászorultabb honfitársaink is eljuthassanak üdülni, pihenni. A strandbelépők árának maximalizálásával, a legrászorultabb családoknak üdülési támogatás nyújtásával, és a diákok egy heti díjmentes üdültetésével elérhető lenne, hogy minél többen eljussanak a Balatonhoz. Ha a part menti települési önkormányzatok – kárpótlás mellett – ingyenesen biztosítanák a strandra való belépés lehetőségét, akkor sok család számára könnyítenék meg az üdülési költségek előteremtését. 

Mivel a kormány nem támogatta az MSZP által kidolgozott javaslatokat, ezért Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója és Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Rogán Antal, Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek: „Nekünk a Balaton már tényleg a Riviéra! Avagy miért ilyen kevés család nyaral a magyar tengernél?” – címmel.

„Álláspontunk szerint a magyar nagytavak közös kincseink, ezért meg kell teremteni a lehetőségét annak, hogy mindenki számára elérhetők legyenek. Mindezeket azonban a kormány nem támogatta, nem támogatja.”  

Molnár Zsolt és Gurmai Zita, az MSZP országgyűlési képviselői az alábbi írásbeli választ igénylő kérdéseket nyújtották be Rogán Antal miniszternek:

  1. Tesz-e bármit a kormány azért, hogy a magyar családoknak is legyen miből pihenni, nyaralni? 
  2. Tesz-e bármit a kormány azért, hogy minél több család nyaralhasson a Balatonon?