Mit tesz az Európai Bizottság a magyar kormányhoz kötődő korrupciós botrány kapcsán?

A korrupció elleni harc az Európai Unió egyik központi célja. Néhány napja az Amerikai Egyesült Államok példátlan intézkedést jelentett be Magyarországgal szemben, amikor jelezte, hogy több - meg nem nevezett - kormánytisztviselőt és kormányhoz közel álló személyt beutazási tilalommal sújtott. Az USA szerint a magyar korrupciós helyzet romló tendenciát mutat és az ideiglenes ügyvivő szerint, ha ez a trend folytatódik, elérhet egy olyan szintet, ahol az USA számára már nem lehet szövetségesként együttműködni Magyarországgal.

Szanyi Tibor szerint ilyen helyzetben a kormány nem tehet mást, mint, hogy a konkrét vádakat azonnal, hatékonyan és átlátható módon kivizsgálja, a felelősöket és az esetlegesen intézkedéseket elmulasztókat felelősségre vonja. Egy ilyen, a magyar kormány tekintélyét súlyosan aláásó botrány esetén a miniszterelnöknek is illik megfontolnia a lemondása lehetőségét - mondta a szocialista EP-képviselő.
 
A fenti ügy szorosan kihat az Európai Unió hitelességére is és megterheli az USA, valamint az Unió közötti kapcsolatokat is, különösen a TTIP-ről szóló tárgyalások mostani, igen kényes fázisában.
 
Minderre tekintettel, Szanyi Tibor a következő, elsőbbséget élvező kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz:
 
1. Mit tesz az Európai Unió azért, hogy a magyar kormányhoz kötődő korrupciós botrány ne hasson ki az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió közti kapcsolatokra?
 
2. Milyen konkrét intézkedésekkel tud az Európai Bizottság beavatkozni azokban az esetekben, amikor egy tagállam megfelelő hatóságai nem teszik meg a szükséges intézkedéseket a korrupció elleni harc kapcsán?
 
3. Az Európai Bizottság is tervezi-e megvizsgálni a konkrét esetet és lépéseket tenni, indokolt esetben együttműködve az Amerikai Egyesült Államok illetékes hatóságaival?